RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erna vil fjerne 300.000 graver

Sist oppdatert:
300.000 lik ligger innpakket i plast på norske kirkegårder og råtner ikke som de skal. Nå vurderer Erna Solberg å gi statlig hjelp til kommuner som ikke har råd til å fjerne gravene.

Fra 1957 til 1972 var det vanlig å legge plast i bunnen av kistene for å hindre lukt og avrenning. Minst 300.000 lik ble imidlertid pakket inn fullstendig. Dermed er den naturlige forråtnelsesprosessen hindret.

Etter 20 år er fredningstiden på en grav ute, og graven blir normalt brukt om igjen. Men plastpakkede lik må behandles spesielt for at de skal råtne og frigjøre plass.

En slik behandling koster opp mot 2.000 kroner per grav, noe som gir en totalkostnad på ca en halv milliard kroner.

– Dette er et svært følelsesbetont og sårt problem som berører mange. For pårørende kan det være vondt å tenke på at deres kjære ligger innpakket i plast på denne måten, sier biskop Rosemarie Köhn i Hamar til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hamarbispen møtte tirsdag kommunalminister Erna Solberg (H) for å be om at staten må hjelpe til med å løse problemet. Solberg sier at det kan bli aktuelt for staten å gå inn for å få kommunene i gang.

– Det er ingen tvil om at dette er et vanskelig og omfattende problem. Det er primært et kommunalt ansvar, men vi vil se på om staten kan bidra med ekstra midler for å få en løsning, sier Solberg til ANB.

Ifølge en rapport fra Norges Landbrukshøgskole i 1996, er det eksempler på kirkegårdspersonell som har fått psykiske skader etter å ha kommet i skade for å grave opp plastgraver.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere