Erna vil friste innvandrere til Norge

Kommunalminister Erna Solberg (H) ønsker flere innvandrere. Derfor vil hun gjøre Norge til et attraktivt land å flytte til.

31.10.04 08:04

- Uten innvandring vil den norske befolkningen synke i 2015-2016, advarer Erna Solberg.

Kommunalministeren kom med advarselen på et presseseminar i Oslo mandag om hvordan kan regjeringen styrke arbeidet med integrering.

Solberg, som har fått hard kritikk for sin innvandringspolitikk, mener at Norge i framtiden vil bli avhengig av innvandrere.

- En befolkningsnedgang er en av de vanskeligste utfordringene Norge har. Nedgangen gjør det norske samfunnet veldig sårbar både når det gjelder arbeidskraft og forhold som pensjon. Derfor er det veldig viktig å gjøre Norge mer mangfoldig og attraktivt å flytte til, sier Solberg.

Føder mange barn

HTML EMBED
Kan Norge klare seg uten innvandrere?
Ja
Nei
Vet ikke

Se resultat

Hun mener at det ikke er realistisk at norske kvinner skal kunne føde flere barn siden vi ligger på topp i Europa, bortsett fra Irland, når det gjelder fertilitet.

Nordmenn kan heller ikke belage seg på at innvandere fra de nye EU-landene skal redde landet ut av knipen. Økonomisk vekst fører til at utvandring fra land i Europa etter hvert vil stagnere. Derfor må landet også regne med økt innvandring fra ikke-vestlige land, mener Solberg.

- Vi må tenke i et langsiktig perspektiv og lage et mer inkluderende samfunn. Jeg er ikke redd for økt innvandring, men de må kunne klare seg selv, sier hun.

Enorm vekst
Solberg mener at det er nødvendig å øke innvandringen til Norge i årene framover selv om antall personer i Norge der begge foreldrene er født i utlandet har økt fra 60.000 personer i 1970 til 350.000 personer i 2004. 72 prosent av innvandrerne i Norge er av ikke vestlig bakgrunn.

- Kong Harald, en innvandrer
Solberg trakk fram Kong Harald for å illustrere hvordan nordmenn ser på innvandrere. Hun synes det er svært viktig å skille mellom innvandrere som kommer hit som 22-åring uten utdannelse og deres etterkommere.

-Statistisk sett er Kong Harald innvandrer siden han er født av foreldre som begge var født i utlandet.

Ministeren vil sørge for en minst mulig ikke-ønsket ulikhet for etterkommerne av innvandrere for å unngå et nytt klasseskille.

- Hvis vi ikke klarer å akseptere etterkommerne som norsk, vil de føle seg utstøtte. Skritt nummer en for oss er å begrense integreringen til å gjelde de som kommer til Norge. Hvis vi fokuserer på innvandring for etterkommerne vil vi fortsette å få rare spørsmål som «jeg er jo født her, hvorfor skal jeg integreres?»

(Arkivbilde)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.