RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erna vil ha ed fra innvandrere

Sist oppdatert:
Et troskapsløfte til grunnloven og fedrelandet mener Erna Solberg skal gjøre det mer stas for innvandrere som får norsk statsborgerskap.

Se web-TV (abonnement)

Men troskapsløftet skal være frivillig, skriver Aftenposten. Fredag legger Regjeringen frem forslag til ny lov om statsborgerskap. Forslaget er ventet å utløse hissig diskusjon, blant annet fordi kommunalminister Erna Solberg (H) vil ha en ordning etter mønster fra USA, der det er forbundet med stor høytidelighet å bli amerikansk statsborger og det er krav om å sverge troskap til konstitusjonen.

Men i Norge skal ikke løftet være tvang. Seremonien skal være frivillig.

- Vi har allerede innført krav om deltagelse i norskopplæring. Vi tror ikke på tvang her. Vi er skeptiske til å sette et utilbørlig press mot folk som ikke synes det er riktig. Vi vil heller ha en frivillig ramme, men vi vil lage en fest omkring det, sier Solberg til Aftenposten.

Fylkesmennene vil få det praktiske ansvaret for å arrangere disse nye seremoniene, og i storbyene kan det bli slike seremonier et par ganger i året.

Bør innvandrere som får norsk statsborgerskap avlegge troskapsed til landet?
Ja, god ide
Nei, blir feil
Vet ikke

Se resultat
Regjeringen vil også stramme inn adgangen til dobbelt statsborgerskap og vil aktivt forfølge norske statsborgere som søker andre land om statsborgerskap - og frata vedkommende det norske statsborgerskapet om slike opplysninger kommer for dagen.

Det foreslås også at foreldre skal være likestilt, slik at barn får norsk statsborgerskap automatisk, uavhengig av om foreldrene er gift, dersom enten mor eller far er norsk ved barnets fødsel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere