*Nettavisen* Nyheter.

ESA-slakt av slakterier

Ansatte på norske slakterier håndterer kjøtt og innvoller om hverandre, og hygienen er elendig. Nå slakter ESA slakteriene.

02.03.06 10:43

Det går fram av en rapport om norsk kjøttproduksjon utarbeidet av Eftas overvåkningsorgan ESA, melder Nationen. Rapporten ble oversendt Landbruks- og matdepartementet i februar. Det er Mattilsynet som skal sørge for at EU-reglene på dette området opverholdes.

Det er ifølge rapporten gjort inspeksjon av 24 lokaliteter knyttet til norsk kjøttproduksjon.

– Her er det flere merknader, noen til dels alvorlige, sier avdelingsdirektør Hege Nygård Wetland i Landbruks- og matdepartementet til Nationen. Hun vil ikke kommentere enkeltavvik fordi det nå er Mattilsynets jobb å svare Esa.

Ved alle de besøkte anleggene ble det funnet mangler i forhold til egenkontroll. Det gjelder blant annet mikrobiologiske kontroller i forbindelse med tilberedning av kjøtt.

I rapporten heter det også:

«På ett av slakteriene, med godkjennelse for salg i EØS-området, ble det observert at de rene og urene områdene ikke var skikkelig avdelt, og at oppbyggingen og bruken av maskiner ikke motvirket smitteoverføring til det rå kjøttet. Videre ble det observert at ansatte som håndterte magesekker, også håndterte det ferske kjøttet».

Inspektørene observerte også at anerkjente hygieneregler ikke ble fulgt. I et slakteri berørte ubeskyttet kjøtt alle arbeidsplattformene langs slaktelinjen, i tillegg til at det kom borti skoene til en av arbeiderne, står det i rapporten.

Mattilsynet sier de nettopp har mottatt rapporten og derfor ikke kan kommentere den.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag