*Nettavisen* Nyheter.

Espen Høiby avvist - igjen

Foto: Ole Dag Kvamme (TV 2 Nettavisen)

KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): Agder lagmannsrett har for tredje gang avvist å behandle voldssaken mot Espen Høiby.

14.01.04 10:27

Avgjørelsen fra lagmannsretten betyr at Høiby foreløpig ikke får prøvd dommen fra Kristiansand tingrett på nytt.

Lagdommerne Dag Bugge Nordén, Steinar Thomassen og Åse Berg i Agder lagmannsrett er enstemmig blitt enig om å nekte straffesaken fremmet for lagmannsretten.

- Lagmannsretten finner det klart at anken ikke vil føre frem, og at den i sin helhet bør nektes fremmet, heter det i avgjørelsen.

I beslutningen fra lagmannsretten går det også frem at Høibys forsvarer, John Christian Elden, har bedt om å flytte saken til en annen lagmannsrett. Videre mener Elden at aktor i saken var inhabil, og krever ny etterforskning i saken.

- Lagmannsretten finner det klart at det er uten betydning å innhente ytterligere materiale som anmodet av forsvareren, skriver lagdommer Bugge Nordén.

Dømt til 60 dagers fengsel

1. september dømte Kristiansand tingrett 44 år gamle Espen Høiby til 60 dager ubetinget fengsel og 40.000 kroner i erstatning og oppreisning for å ha utøvet vold mot sin ekskjæreste.

Dommen falt på dagen ett år etter at voldshandlingene på 40-årslaget på Søgne gamle prestegård fant sted, natt til 1. september 2002.

Høiby anket dommen.

Fikk ikke kommentere

1. oktober nektet Agder lagmannsrett å slippe saken inn til ny behandling, fordi man mente anken ikke hadde mulighet til å føre frem.

Dette godtok ikke Høiby, som anket til Høyesteretts kjæremålsutvalg.

Men før den ble behandlet der, vurderte lagmannsretten atter en gang anken, fordi Elden klaget over at han ikke hadde fått kommentert et skriv fra politiet.

23. oktober fant man at Eldens kommentarer ikke gjorde at retten endret oppfatning og avviste anken på ny.

Høyesteretts kjæremålsutvalg støttet derimot Høiby, og sa 17. november at Elden hadde rett i at han burde ha fått kommentert det tre sider lange skrivet fra påtalemyndigheten før lagmannsretten behandlet anken.

Den nye vurderingen 23. oktober kunne rettet opp denne tabben, men det gjorde ikke lagmannsretten. Årsak? Selv om tre dommere korrekt fattet beslutningen, hadde bare én av dem skrevet under papiret.

Altså måtte lagmannsretten for tredje gang vurdere om Espen Høiby skulle få saken opp til ny behandling i lagmannsretten.

SAS: - Ingen kommentar

- Saken er avvist i lagmannsretten, men i SAS har vi ingen kommentarer til kjennelsen, sier pressetalskvinne Siv Meisingseth i SAS til TV 2 Nettavisen.

Sjefsflygeren Espen Høiby ble umiddelbart satt på bakken i SAS og fratatt jobben som basesjef inntil rettskraftig dom foreligger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.