RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Espen Lie snakker ut om sjokk-bok

Sist oppdatert:
Med to militære våpen dro Espen Lie ut for å beskytte VG-kompisen. Les pengeinnkreverens versjon her.

Neste uke kommer boka «Journalistjævler» ut på Pantagruel forlag.

Det er den prisbelønte journalisten Erik Tumyr - som har fartstid både fra VG, Dagens Næringsliv og Se og Hør - som forteller om det indre og hittil ukjente livet i media.

Blant annet skriver han om en gang da han fikk beskyttelse av Espen Lie - som han var blitt kjent med gjennom jobben som reporter.

Tumyr skrev flere VG-artikler om Espen Lie på 90-tallet.

- Han var i en beklemt situasjon og trengte beskyttelse. Så jeg passa på han og dama.

Espen Lie

I dette sjeldne intervjuet snakker Lie ut om opplysningene som kommer fram i boka, om torpedo-stempelet og «kompistjenesten» han gjorde for journalisten.

- Hjalp journalistvenn med militære våpen
- Erik hadde truffet en dame med en gær'n ekstype som var helt rabiat. Han hadde slått inn dører og vært fryktelig truende. En svær bodybuilder. Og han Erik Tumyr er jo ingen svær kar¿ Så jeg passa på utenfor en leilighet mens Erik og dama henta noen bager med klær.

- Tumyr skriver at du hadde med to revolvere av typen Magnum .357?

- Er du gær'n? Det var ikke to .357¿ Nei, jeg gikk ikke med to like våpen. Det var en 9 mm pistol og en Magnum. Jeg var i militæret på den tida, og begge skytevåpnene tilhørte militæret.

- Du beskyttet altså en VG-reporter med militære våpen?

- Ja. Han var i en beklemt situasjon og trengte beskyttelse. Så jeg passa på han og dama. Det var en kompistjeneste, ikke noe oppdrag.

- Ikke torpedo
- Du synes ikke det er spesielt at en journalist benytter seg av en torpedo?

- Torpedo? Jeg er da for f¿ ingen torpedo! Det har jeg aldri vært heller. Jeg oppfatter meg selv som en megler mellom to parter som har en økonomisk uoverensstemmelse, sier Lie.

Espen Lie sier han er kjent med at vennskapet med Tumyr blir omtalt i boka.

- Joda, han har for så vidt fortalt hva han skal skrive om meg.

- Og det er greit for deg?

- Ja¿ Erik er en nyansert fyr. Når jeg har gjort noe dumt, så skriver han det. Og når jeg har gjort noe bra, så skriver han det også.

- Aldri startet et slagsmål
- Men når du sier du aldri har vært en torpedo, hva er det du da har vært?

- Som sagt: En megler. Jeg forsøker å finne gode løsninger for folk som er i en knipe. Men så dukker det opp folk som er høye og mørke, og som ikke forstår sitt eget beste. Da kan det skje at oppdragsgiveren sender inn en torpedo som gjør diverse greier, og sørger for at vedkommende skjønner hvem meldingen kommer fra. Så blir han kanskje kontakta igjen, med spørsmål om han vil diskutere kravet på nytt. Men det med å gå inn og riste folk, det har jeg aldri gjort. Jeg har aldri startet et slagsmål i hele mitt liv.

- Aldri? Men du har da vært i slagsmål?

- For å si det sånn, da, så er det en del folk som har gått løs på meg. Og det har alltid gått i deres disfavør. Jeg har som sagt aldri startet et slagsmål i hele mitt liv - men jeg har dessverre aldri klart å si nei når noen byr opp til bråk heller.

- Ro og fred
Han forteller også om en gang han og Erik Tumyr var på jobb sammen. Tumyr for VG - Lie for en oppdragsgiver.

- Det var noen sigøynere som hadde svindla en fyr, og jeg skulle opp på Ekeberg for å snakke med dem. Vi dukka opp midt i en barnedåp, og det var mye hyl og skrik. Plutselig hoppa åtte av dem på meg. Det gikk jævlig gær'nt - for dem altså. Enden på visa var i hvert fall at jeg ble henta av politiet, og måtte overnatte på huset (arresten, red. anm.) ett døgn. Det var sånn som skjedde på den tida.

- Så de dagene er over?

- Ja. Nå er det ro og fred, ler Espen Lie.

«Journalistjævler» er ventet ut i bokhandelen mot slutten av neste uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere