Gå til sidens hovedinnhold

- Et hus verden skal huske

Snøhetta jubler over USA-oppdraget, og klarer nesten ikke å vente med å sette blyanten på papiret. Målet er en bygning hele verden vil huske. Se bildene her.

- Oppdragsgiveren håper bygningen skal bli en av verdens mest besøkte bygninger, et hus hele verden skal huske, sier daglig leder Ole Gustavsen i arkitektfirmaet Snøhetta til TV 2 Nettavisen.

Uten å ha levert en eneste strek, har Snøhetta får oppdraget med å tegne museet som skal være en del av kultursenteret på stedet der World Trade Center stor før terroraksjonen 11. september 2001.

- Det er sinnsykt
Arkitektfirmaet har derfor god grunn til å juble, og kan nærmest ikke tro at de ble plukket ut.

- Vi er blant de tjue mest anerkjente på kulturbygg i verden, så det er ikke overraskende at vi kom med til siste runde. Men at vi vant, det er veldig overraskende, sier Gustavsen, og fortsetter:

- Det er sinnsykt at det ble oss, og særlig når det er et så prestisjetungt prosjekt, sier han. Gustavsen tror deres tidligere prosjekter, og at de kommer fra Norge, har betydd ganske mye.

Ingen streker tegnet
Museet blir del av et nytt kultursenter på tomta der tvillingtårnene sto. Resten av kultursententeret skal tegnes av selskapet Gehry Partners.

Det var på bakgrunn av en søknad og flere intervjuer at valget falt på Snøhetta. Men hvordan bygget skal se ut, det vet de rett og slett ikke ennå.

- Vi har ikke tegnet en eneste strek, men vi har en del ideer om hvordan vi skal angripe oppgaven. Det viktigste nå er først og fremst å snakke med oppdragsgiver for å høre hvordan de ser for seg bygget, sier Gustavsen.

Likheter med Operaen
Bygningen blir på mellom sju og ni etasjer, pluss et stort område under jorda. Til sammen blir den på mellom 20.000 og 35.000 kvadratmeter.

- Bygningen vil bli ganske lik i størrelse med Opera-bygningen vi har under oppføring i Oslo. Bygningene vil også koste omtrent det samme, mellom 200 og 250 millioner dollar, forteller Gustavsen til TV 2 Nettavisen.

- Vil bygningen i USA komme til å ligne på Operaen?

- Nei, dette blir et totalt annerledes hus. Vi må tenke mye på at dette er et hus i den komersielle verden, sier den daglige lederen.

Museum og frihetssenter
Oppdragsgiveren har sagt at de ønsker seg et åpent og gjennomsiktig bygg.

- En rekke aktører skal inn i bygningen, men de to største er et tegnemuseum og et frihetssenter. Sistnevnte vil bli ganske likt frihetssenteret som er under oppføring på Vestbanen i Oslo, sier Gustavsen.

Allerede mandag reiser et team fra Snøhetta over til USA for å starte planleggingen oppdraget - som er et av de største de noengang har hatt.

- Vårt prosjektet med Alexandra-bibliotektet var større, men dette prosjektet er veldig viktig, fordi vi ønsker anerkjennelse i USA, sier Gustavsen til slutt.

Nedenfor kan du se noen tegninger av hvordan kultursenteret skal se ut. Siden Snøhetta ikke har tegnet noe enda, foreligger det foreløpig ingen bilder av museet.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar