*Nettavisen* Nyheter.

Et skritt nærmere mistillit

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Opposisjonen rykket enda et hakk nærmere mistillit mot Kristin Krohn Devold etter statsministerens svar i spørretimen onsdag.

02.03.05 14:09

Opposisjonen er lettet over at statsminister Kjell Magne Bondevik ikke kom med noen advarsler mot at et eventuelt mistillitsforslag mot Krohn Devold vil utløse en regjeringskrise.

- Han gikk langt i å beskytte henne, men ikke lenger enn at Stortinget kan kaste henne hvis den situasjonen skulle oppstå, konkluderer Frp-formann Carl I. Hagen etter Bondeviks svar i den muntlige spørretimen.

- Ett hakk ned
Bondevik understreket at det er opp til Stortinget å behandle Riksrevisjonens underkjennelse av Forsvarets budsjett for 2003 og overskridelsene i 2004.

- Bondevik har dratt saken ned der den hører hjemme, nemlig i én komité på Stortinget, som behandler ett departement. Jeg setter pris på at han har dratt saken ett hakk ned, sier SVs Øystein Djupedal til TV 2 Nettavisen.

SVs medlem av kontrollkomiteen, Siri Hall Arnøy, slutter seg til tolkningen av at Bondevik vil respektere den konklusjonen Stortinget trekker etter at kontrollkomiteen er ferdig med sin behandling av forsvarsskandalene.

- Ydmyk
- Jeg synes Bondevik var rimelig ydmyk, og ser alvoret i situasjonen. Jeg er glad for at han lar saken ligge i Stortinget og at Stortinget må få trekke de nødvendige konklusjonene, sier Arnøy .

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen

Også Aps leder for Stortingets forsvarskomite, Marit Nybakk, er fornøyd med at Stortinget nå kan arbeide videre med saken uten trusler om regjeringskrise hengende over seg.

- Jeg synes Bondevik holder alle dører åpne når det gjelder å beskytte Krohn Devold. Jeg ser frem til høringen fredag, som gjennomføres for å få svar på flere spørsmål.

Ønsker ikke krise
Ap-leder Jens Stoltenberg og SV-leder Kristin Halvorsen har tidligere uttalt til TV 2 Nettavisen at de ikke ønsker noen regjeringskrise før valget.

Heller ikke Frp-formann Carl I. Hagen ønsker noe regjeringsskifte nå.

- Frp har intet ønske om regjeringskrise. Det er utelukkende statsministeren som kan skape en regjeringskrise. I mine øyne er det helt unødvendig, sier Hagen til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erik Modal

Bondevik forsikret at regjeringen ser svært alvorlig på pengerotet og overskridelsene som er avdekket. Han understreket at de store omstillingene i Forsvaret har vært svært krevende.

- Men store omstillinger er ingen unnskyldning. Det er komiteens arbeid å finne ut hvor svikten ligger, sa statsministeren

Informasjonsplikt
Opposisjonens medlemmer av Stortingets kontrollkomite mener Krohn Devold kan ha brutt informasjonsplikten overfor Stortinget ved å ikke videreformidle sterke advarsler blant annet iet brev fra Forsvarsstaben mot at omstillingen gikk for fort. Dette kan komme til å felle statsråden.

Hagen vil i høringen fredag spørre Krohn Devold om hvorfor hun ikke videreformidlet advarslene i brevet til forsvarskomiteen.

- Brevet kom til forsvarsministeren i november 2003, mens forsvarskomiteen behandlet budsjettet for 2004. Burde ikke advarslene fra den ytre etat blitt formidlet til komiteen, sa Hagen i spørretimen i dag, og viste til informasjonsplikten.

- Vi vurderer alle forhold meget nøye – ikke minst opplysningsplikten – og ut fra situasjonen i dag er det ikke noe grunnlag for å si at den ikke har vært overhold, svarte Bondevik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag