RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et skritt nærmere mistillit

Sist oppdatert:
STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Opposisjonen rykket enda et hakk nærmere mistillit mot Kristin Krohn Devold etter statsministerens svar i spørretimen onsdag.

Opposisjonen er lettet over at statsminister Kjell Magne Bondevik ikke kom med noen advarsler mot at et eventuelt mistillitsforslag mot Krohn Devold vil utløse en regjeringskrise.

- Han gikk langt i å beskytte henne, men ikke lenger enn at Stortinget kan kaste henne hvis den situasjonen skulle oppstå, konkluderer Frp-formann Carl I. Hagen etter Bondeviks svar i den muntlige spørretimen.

- Ett hakk ned
Bondevik understreket at det er opp til Stortinget å behandle Riksrevisjonens underkjennelse av Forsvarets budsjett for 2003 og overskridelsene i 2004.

- Bondevik har dratt saken ned der den hører hjemme, nemlig i én komité på Stortinget, som behandler ett departement. Jeg setter pris på at han har dratt saken ett hakk ned, sier SVs Øystein Djupedal til TV 2 Nettavisen.

SVs medlem av kontrollkomiteen, Siri Hall Arnøy, slutter seg til tolkningen av at Bondevik vil respektere den konklusjonen Stortinget trekker etter at kontrollkomiteen er ferdig med sin behandling av forsvarsskandalene.

- Ydmyk
- Jeg synes Bondevik var rimelig ydmyk, og ser alvoret i situasjonen. Jeg er glad for at han lar saken ligge i Stortinget og at Stortinget må få trekke de nødvendige konklusjonene, sier Arnøy .

Også Aps leder for Stortingets forsvarskomite, Marit Nybakk, er fornøyd med at Stortinget nå kan arbeide videre med saken uten trusler om regjeringskrise hengende over seg.

- Jeg synes Bondevik holder alle dører åpne når det gjelder å beskytte Krohn Devold. Jeg ser frem til høringen fredag, som gjennomføres for å få svar på flere spørsmål.

Ønsker ikke krise
Ap-leder Jens Stoltenberg og SV-leder Kristin Halvorsen har tidligere uttalt til TV 2 Nettavisen at de ikke ønsker noen regjeringskrise før valget.

Heller ikke Frp-formann Carl I. Hagen ønsker noe regjeringsskifte nå.

- Frp har intet ønske om regjeringskrise. Det er utelukkende statsministeren som kan skape en regjeringskrise. I mine øyne er det helt unødvendig, sier Hagen til TV 2 Nettavisen.

Bondevik forsikret at regjeringen ser svært alvorlig på pengerotet og overskridelsene som er avdekket. Han understreket at de store omstillingene i Forsvaret har vært svært krevende.

- Men store omstillinger er ingen unnskyldning. Det er komiteens arbeid å finne ut hvor svikten ligger, sa statsministeren

Informasjonsplikt
Opposisjonens medlemmer av Stortingets kontrollkomite mener Krohn Devold kan ha brutt informasjonsplikten overfor Stortinget ved å ikke videreformidle sterke advarsler blant annet iet brev fra Forsvarsstaben mot at omstillingen gikk for fort. Dette kan komme til å felle statsråden.

Hagen vil i høringen fredag spørre Krohn Devold om hvorfor hun ikke videreformidlet advarslene i brevet til forsvarskomiteen.

- Brevet kom til forsvarsministeren i november 2003, mens forsvarskomiteen behandlet budsjettet for 2004. Burde ikke advarslene fra den ytre etat blitt formidlet til komiteen, sa Hagen i spørretimen i dag, og viste til informasjonsplikten.

- Vi vurderer alle forhold meget nøye – ikke minst opplysningsplikten – og ut fra situasjonen i dag er det ikke noe grunnlag for å si at den ikke har vært overhold, svarte Bondevik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere