RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et skudd i øret mot røykesuget

Sist oppdatert:
Snart kan du bare ligge rolig på en benk og la en laserstråle ta knekken på røykesuget ditt.

(iBergen.no) Dersom du på nyttårsaften lovet på tro og ære (atter en gang) at du aldri skal røyke igjen, har du når denne artikkelen ble publisert, gått 26 dager, 13 timer og 53 minutter med en stadig tilbakevendene trang til å bryte alle løfter.

Høy suksessrate
Hjelpemidlene til å slutte er mange. Noen av dem hjelper, andre ikke. Det siste på markedet er en laserstråle i øret som skal roe ned tynnslitte nerver under røykeavvenningen. Og ifølge forskning har metoden svært god effekt.

- Suksessraten ligger på mellom 55 og 63 prosent. Det er veldig bra, sier laserterapeut Anne Harila, eier av Laserklinikken. I løpet av 2007 skal også hennes landsomspennende klinikk-kjede innføre røykeavvenning med laser.

Metoden går ut på å plassere laserstrålen på akupunkturpunkter i øret. Denne skal fjerne alle abstinenstegn hos en eks-røyker, og blir ifølge Harila også brukt til rusavvenning for narkomane og alkoholikere. Behandlingen varer i 20 minutter over cirka ti ganger. Til en pris av 400 kroner gangen, blir det raskt en kostbar slutte-metode, vedgår Harila.

- Det er ikke så dyrt i utlandet. Dette burde vært dekket av rikstrygdeverket, sier Harila som har stor tro på metoden.

Tja...
Skeptikerne er imidlertid ikke like begeistret. Den amerikanske legen Kirsten Emmott bemerker at det ikke er så enkelt som å ligge rolig mens laseren gjør jobben.

- Du blir instruert til å ta sju forskjellige vitaminer og urtepiller daglig, for å rense blodet for gift. Du får utdelt et tre siders skriv med gode råd for å slutte og kontrollere røykevanen. Der anbefales avslapning og meditasjon, mosjon og sunn kost, samt planlegging av aktiviteter som erstatter røyking, skriver hun i Rational Enquirer.

- Ja, jeg tror kandidatene er avhengig av oppfølging etterpå for at laserbehandling skal ha suksess. Det stilles krav til pasientene, sier Harila.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere