«Etter en begravelse hadde de sørgende knapt forlatt kirkegården før reinen kom og spiste opp blomstene...»

- Etter en begravelse hadde de sørgende knapt forlatt kirkegården før reinen kom og spiste opp alle blomstene, sier Unny Nome Sivertsen, beboer på Skjerstad. Dette bildet er tatt 4. mars.

- Etter en begravelse hadde de sørgende knapt forlatt kirkegården før reinen kom og spiste opp alle blomstene, sier Unny Nome Sivertsen, beboer på Skjerstad. Dette bildet er tatt 4. mars. Foto: Unny Nome Sivertsen

- Nå er det nok, sier innbyggere på Skjerstad.

06.04.15 18:12

AN.no: For en ukes tid siden skrev Avisa Nordland at rein som beiter på innmark setter sinnene i kok i Gildeskål.

- Det er ulovlig å la rein beite på innmark. Selv om marka er inngjerdet eller ikke, påpekte assisterende direktør Tone F. Seppola ved Landbruksdirektoratet i Alta.

Nå sier flere av beboerne på tettstedet Skjerstad i Bodø kommune at de har fått nok av rein som beiter på innmark.

- Klokken er 02.24 natt til 1. påskedag, og hva var det som vekker meg? Jo, på plenen rett utenfor huset er det fullt av reinsdyr som beiter, sier Unny Nome Sivertsen, som bor på Skjerstad gård.

- Nå er det nok

Ifølge henne har reinen har vært utenfor gården siden februar. Natt til søndag toppet det seg for Sivertsen.

- Jeg gikk rasende ut av døra, og kavet med armer og «bjeffet» reinen av gårde. Hvor langt flyttet de seg? 30 meter sånn cirka, og så gikk de igjen og beitet. At det går an. Nå er det nok, sier Sivertsen til an.no.

Skjerstad-kvinnen forteller om reinskit på kunstgressbanen, oppspiste kranser på kirkegården og plener fulle av reinskit.

- Etter en begravelse hadde de sørgende knapt forlatt kirkegården før reinen kom og spiste opp alle blomstene. Hvordan kan reineierne bare ta seg til rette? Er det bare å fraskrive seg ansvar, ikke ha respekt for andres eiendom og ikke bry seg om andres drift?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er ulovlig å la rein beite på innmark. Selv om marka er inngjerdet eller ikke, sier assisterende direktør Tone F. Seppola ved Landbruksdirektoratet i Alta. Dette bildet er tatt på Skjerstad 3. april. Foto: Bente N. Sivertsen

Ikke sint

Sivertsen understreker at hun ikke ønsker å framstå sint, men sier at hun skulle ønske at myndighetene håndhever regelverket tydeligere.

- Jeg synes det er trasig, og liker meg ikke med at vi må være irritert. Vi kunne levd side om siden med den driften vi har, avslutter hun.

Spiste mosekranser på kirkegården

Sambygding Bjørn Liland bekrefter det Sivertsen sier.

- Her på Skjerstad har vi siden før jul hatt besøk av en flokk på 12 rein. I løpet av julehelgen spiste de opp alt av mosekranser og annen pynt fra gravene på kirkegården. Utover vinteren passet de på å forsyne seg av blomster på kirkegården etter begravelser. Gravfølgene hadde knapt forlatt kirkegården før reinen sto på graven og spiste blomstene som var lagt der. Det var makabert å se på, sier Liland til an.no.

200 til 300 rein

Han forteller at det utover våren har kommet stadig mer rein, og at det har kulminert den siste uka.

- De tråkker ned blomsterbed rundt husene, og spiser de små spirene som strever med å komme opp. På fotballbanen er de også. Heldigvis spiser de ikke kunstgress, men de driter ned banen. Jeg har ved flere anledninger kostet opp bøttevis med reinskit fra banen, sier Liland.

Han hevder at det i påskehelga har vært mellom 200 og 300 rein på innmark på Skjerstad.

- Jeg håper at Fylkesmannen i Nordland reagerer. Denne reinplagen kan vi ikke akseptere, slår Liland fast.

Tar ikke telefonen

Operasjonsleder Remi Johansen i Salten politidistrikt sier at de flere ganger i påsken - senest søndag - har vært i kontakt med en person fra Skjerstad angående rein på innmark.

- Vi har prøvd å komme i kontakt med reineier, men det er vanskelig når han ikke tar telefonen, sier Johansen.

Kan kreve erstatning

Monica Andreassen Iveland er landbruks- og reindriftsdirektør ved Fylkesmannen i Nordland. Hun sier at første bud er å kontakte reineier når man oppdager rein på innmark.

- Man må kontakte reineier slik at man er sikker på at de er klar over at det er rein der.

Hvis varsling til reineier ikke fører til bedring, oppfordrer Iveland til å ta kontakt med Fylkesmannen, slik at de kan se på saken.

- Hvis det er skader på marka kan man kreve erstatning. Når rein går på innmark kan det få alvorlige konsekvenser hvis det skjer nå på vårparten, sier landbruks- og reindriftsdirektøren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere beboere på Skjerstad hevder at det har vært over 200 dyr på innmark på Skjerstad i løpet av påskehelga. Foto: Paul Jensen

Søker midler til gjerder

Hun er godt kjent med at det har vært utfordringer med rein på Skjerstad tidligere.

- Vi har jobbet med den saken tidligere, og det ble opprettet en arbeidsgruppe bestående av reineiere og gårdbrukere på Tapstad. Man ble enige om at de skulle søke egne midler til å sette opp gjerder som skal lede reinen rett opp i utmarka nå de slippes. Søknad om midler til Skjerstad ble sendt like før påske, sier Iveland, og legger til at Bodø kommune har vært involvert i søknadsprosessen.

- Midlene fordeles av Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, og er øremerket konfliktdempende tiltak.

Erstatningsskjønn

Iveland forteller at Fylkesmannen i Nordland registrerer hendelser som meldes inn til dem fortløpende.

- Vi ønsker å føre oversikt over hendelser for å ha oversikt over omfanget. Hvis vi får melding om rein på innmark vil vi ta kontakt med reineier, og be dem ta tak i saken. Konsekvensene kan bli erstatningsskjønn som vurderes av retten hvis ikke reinen flyttes, sier landbruks- og reindriftsdirektøren og viser til Reindriftsloven paragraf 70:

"I mangel av enighet som er bekreftet skriftlig av reineieren eller distriktsstyret ved lederen, avgjøres krav om erstatning for skade voldt av rein ved skjønn ved jordskifteretten eller tingretten.

Krav om skjønn bør framsettes snarest mulig. I kravet om skjønn skal det gis så vidt mulig nøyaktige opplysninger om tid og sted for skadevoldelsen, skadens art og omfang og erstatningskravets størrelse. Det bør så vidt mulig gis opplysninger som kan ha betydning for å fastslå hvem som eier den reinen som har gjort skaden. Eventuelle vitner og andre bevis bør også oppgis."

Vil unngå konflikt

Per Thomas Kuhmunen er leder i Saltfjellet reinbeitedistrikt, som eier reinen som har gått på innmark på Skjerstad den siste uka.

Han sier at reineiere har vært på Skjerstad daglig de siste dagene, og at de er innstilt på å finne en løsning.

- Jeg er i dialog med de som har rein på Skjerstad. De skal gjøre det de kan for å unngå at det blir store konflikter.

Den siste tiden har reinflokker blitt flyttet fra Gildeskål til Skjerstad på vårbeite.

- Det er derfor det har kommet mye rein på åkrene. Reineierne har vært veldig opptatte med flyttingen, og har rett og slett ikke kommet seg til Skjerstad for å jage reinen, sier Kuhmunen.

- I tillegg ble det dokumentert i går at en rein har blitt drept av gaupe i fjellet ikke langt fra Skjerstad, så en påvirkende årsak har nok vært at dyrene som er i fjellet blir jaget ned av rovdyr, sier Kuhmunen til an.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg håper at Fylkesmannen i Nordland reagerer. Denne reinplagen kan vi ikke akseptere, sier Skjerstad-beboer Bjørn Liland til an.no. Bildet er tatt på Skjerstad 3. april. Foto: Bente N. Sivertsen

Søker om midler

Han forteller at reineierne er i ferd med å sette opp en vaktordning som skal passe på at dyrene ikke beiter på innmark.

- Det skal være folk der hele tida. Vi skal prøve å flytte flokken bort fra åkrene på Skjerstad, og se an beiteforholdene andre steder.

I likhet med Monica Iveland viser Kuhmunen til søknaden om midler til å sette opp gjerder på Skjerstad.

- Hvis vi får opp gjerder vil antageligvis dyrene gå rett til fjells, og vi vil antageligvis få mindre konflikter med landbruket. Søknaden går sin gang. Vi får håpe at vi får svar ganske fort, slik at vi kommer i gang og er klare til neste år. På den måten kan vi unngå konflikt. Det er ikke artig, sier distriktslederen.

- Prøver å gjøre vårt beste

Han oppfordrer folk til å ringe til reineier med én gang de oppdager rein på innmark.

- Ring til reineier, slik at de som eier dyrene kan komme og jage dem bort fra innmarka.

- Er dere bekymret for å få erstatningskrav etter at deres rein har gått på innmark på Skjerstad?

- Vi prøver å gjøre vårt beste. Folk er på vei til Skjerstad for å få oversikt, og prøve å få kontroll over situasjonen. Så får vi se hvordan beiteforholdene er ellers på Skjerstadhalvøya, for å få dem bort fra åkrene på Skjerstad. Vi vil sette i gang med en gjeterordning, slik at det er folk til stede som kan jage reinen bort hvis dyrene beiter på innmark. Vi ønsker ikke å komme i konflikt med landbruket, sier Kuhmunen.

Les flere nyheter på AN.no her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.