*Nettavisen* Nyheter.

Etterforsker drap uten lik

Familiemedlemmer er siktet for drap, men politiet mangler lik.

06.01.08 19:19

Familiemedlemmer er siktet for drap, men Zahid Mahmood Butt, Belur Sardar og Dung Tran Larsen er alle sporløst forsvunnet. Likheten i sakene har ført til samarbeid mellom etterforskerne. I alle sakene mangler politiet det viktigste beviset for at det faktisk har skjedd et drap – de har ikke funnet den drepte.

Jakten på Dung Tran Larsen har alene kostet politiet seks millioner kroner, forteller etterforskningsleder i saken, Tore Salvesen, til TV 2 Nyhetene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

- Vi har hatt 2,4 millioner kroner i utgifter så langt i denne saken. Vi har blant annet måttet kjøpe inn utstyr, og det har vært store utgifter knyttet til søkene. I tillegg kommer jo lønnsutgifter til alle som har jobbet utelukkende med denne saken.

Femten personer har i et halvt år jobbet på spreng for å løse forsvinningmysteriet. Storstilte søksoperasjoner har vært kostnadskrevende. Likhunder har gått gjennom Larsens hjem i Loddefjord i Bergen, og letemannskaper har saumfart området rundt. Omfattende undervannssøk har blitt gjennomført og 19 millioner liter søppel er undersøkt.

Politiet er sikre på at småbarnsmoren har blitt drept, men Dung Tran Larsen er ikke å finne.

- Vi tror at de som har drept henne, har hatt god tid til å planlegge i etterkant. Dermed har de klart å gjemme henne så godt at vi ennå ikke har klart å finne henne, sier Salvesen.

- Avhengig av å finne den drepte
Hvert år blir rundt 3000 mennesker meldt savnet i Norge. De aller fleste kommer snart til rette igjen, men noen forblir sporløst borte. Forsvinningssaker er alltid vanskelige, ifølge tidligere politiinspektør Leif A. Lier.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Først og fremst må en jo finne ut hvorfor vedkommende er borte. Om de har blitt utsatt for en ulykke, om de har reist frivillig eller om de har blitt drept. Om det viser seg at det er en drapssak, er politiet avhengig av å finne den drepte om det skal føre frem til en domfellelse, sier den erfarne etterforskeren.

Dung Tran Larsen ble meldt savnet av ektemannen 20. juli i fjor. I august ble ektemannen, sammen med Dungs svigermor, svigerfar og svoger, siktet for å ha drept 22-åringen.

Også i Stavanger og Mjøndalen har det iløpet av det siste halve året pågått drapsetterforskning – uten at drapsofferet er funnet.

Firebarnsmoren Belur Sardar ble meldt savnet av sin ektemann 4. mai. I oktober ble han siktet for å ha drept henne.

Zahid Mahmood Butt har vært savnet siden 9.juli. Svogeren og svogerens datter har tilbrakt julen i varetekt, siktet for å ha drept 54-åringen.

Etterforskerne samarbeider
Leif A. Lier, som har lang erfaring med drapsetterforskning, mener det er det er mye som tyder på at det har skjedd et drap i en eller flere av disse sakene.

- Utfordringen er jo å finne ut hvor den avdøde befinner seg. Finner man offeret har man noe å arbeide med krimteknisk, og finne spor som kan knytte gjerningsmannen til drapshandlingen.

Likheten i sakene har ført til samarbeid i etterforskningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

- Vi har hatt bistand fra Kripos, som hele tiden har hatt kontakt med etterforskerne i de to andre sakene, sier Salvesen. Han forteller at utveksling av erfaringer har vært nyttig, ettersom det er en god del likheter.

I tillegg til at det ikke er funnet noe drapsoffer i noen av sakene, har alle de tre savnede personene ikke-norsk bakgrunn.

- Det å jobbe opp mot en annen kultur, religion og en annen måte å tenke på, kan være vanskelig i seg selv, mener Leif A. Lier, og legger til at etter hans erfaring er politiet i slike saker er flinke til å rådføre seg med spesialister.

Tror på løsning
Selv om etterforskerne i sakene mangler både åsted og offer, tror ikke Leif A. Lier at tiden jobber mot etterforskerne.

- Flere saker blir jo oppklart årevis etter drapshandlingen, sier Lier og forteller om en drapssak han hadde der det gikk femten år før den ble oppklart.

Lier peker også på Apenes-drapet fra 1978. Det ble oppklart i fjor etter at gjerningsmannen tilsto, nesten tretti år etter drapet.

- Men det er klart at den første fasen, initialfasen, er den viktigste for politiets arbeid. Sporene blir jo kaldere kaldere etter hvert.

Det har nå gått over et halvt år siden Belur Sardar, Zahid Mahmood Butt og Dung Tran Larsen forsvant. Politiinspektør Tore Salvesen har fremdeles klokketro på at de vil klare å løse Dung-mysteriet.

- Med bakgrunn i at vi har lagt ned et enormt arbeid i denne saken og etterforskningsmaterialet vi nå sitter på, har jeg god tro på at vi skal komme til bunns i denne saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.