Gå til sidens hovedinnhold

Etterforsker mulig terror-rekruttering

Økokrim etterforsker om mulla Krekar har rekruttert terrorister. Selv om siktelser mot ham er henlagt, pågår etterforskning for full styrke.

Økokrim har etterforsket mulla Krekar for en rekke ulovlige handlinger siden han kom til Norge i begynnelsen av 2002. Foreløpig har ikke etterforskningen ført fram. Flere siktelser mot Krekar er frafalt. Men Økokrim fortsetter etterforskningen med full styrke.

- Vi har fått et mandat fra Riksadvokaten å etterforske om mulla Krekar har gjort ting som kan straffeforfølges i Norge, sier leder i Økokrim, Erling Grimstad, til TV 2 Nettavisen.

Italiensk politi har avhørt mulla Krekar i Norge. Ifølge Washington Post mener italiensk politi at al-Qaida jobber sammen med Krekars tidligere gruppe, Ansar al-Islam, for blant annet å rekruttere terrorister i til innsats i Irak.

Grimstad sier til Aftenposten at han tidligere har blitt gjort kjent med mistankene om at Krekar har rekruttert terrorister i Europa. Grimstad sier han imidlertid ikke har hørt at rekruttering skal ha foregått i Norge.

Ulovlig
En slik handling vil være ulovlig i Norge i henhold til den såkalte terrorparagrafen, straffelovens paragraf 147b. Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, etterforsker Økokrim om Krekar har rekruttert eller hjulpet med å rekruttere personer i Norge eller i utlandet.

Økokrim-leder Erling Grimstad ønsker ikke direkte å kommentere hva Økokrim etterforsker. Han viser imidlertid til det mandatet som Økokrim har fått av Riksadvokaten.

Mulla Krekar selv sier at slik rekruttering ikke kan ha foregått i Norge, og sier til Aftenposten at han er 100 prosent sikker på at ingen i Norge har reist til Irak.

- Ikke usannsynlig
- Vi etterforsker fortsatt om Ansar har gjort straffbare handlinger som kan straffeforfølges i Norge. Mulla Krekar har selv sagt at han har vært leder av gruppen, og da er det naturlig å fokusere på ham. sier Grimstad.

Ekspert på islamistisk terrorisme ved Forsvarets forskningsinstitutt, Brynjar Lia, sa til TV 2 Nettavisen onsdag at det ikke er usannsynlig at norske muslimer reiser til Irak for å kjempe mot USA og dets allierte.

- Jeg tror det er ganske reelt at det reiser arabere fra Europa til Irak. Om det kommer folk fra Norge tør jeg ikke si, men det er ikke usannsynlig, sa Lia.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar