RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2)

Etterforsker politisnoking

Sist oppdatert:
Foranledningen til advokat Steinar Wiik Sørviks raseriutbrudd i Nokas-rettssalen skal nå etterforskes av Spesialenheten for politisaker.

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Advokat Steinar Wiik Sørvik er sikker i sin sak om at politiet snoket i hans papirer i rettssalen. Torsdag anmeldte han saken til Spesialenheten for politisaker (tidligere Sefo). Nå blir det oppvask.

- Jeg kan bekrefte at jeg har truffet en beslutning om iverksetting av etterforskning, sier sjef for Spesialenheten, Jan Presthus, til TV 2 Nettavisen.

Iverksetter avhør
Det er advokat Bjørn Vikse, som på mandat fra Spesialenheten, har fått ansvar for å gjennomføre etterforskningen og komme med en innstilling. Politiet har på sin side hevdet at de ikke ser i forsvarernes notater, men kun er på jakt etter kommunikasjon mellom de tiltalte som kan representere et sikkerhetsproblem.

Advokat Vikse sier til TV 2 Nettavisen at han ikke har mottatt anmeldelsen, men at han på generelt grunnlag kan si at i slike saker vil man innkalle de ulike partene til avhør.

- Vår første jobb blir å danne oss et bilde over hva som egentlig har skjedd. De som er impliserte parter i saken kan være med på å gi oss et bilde av dette. Så får vi ta det videre derfra, sier Vikse.

Wiik Sørviks anmeldelse rettet seg mot politimesteren og visepolitimesteren i Rogaland. Han anmeldte dem for å ha beordret ulovlig ransakelse og for å ha forledet sine betjenter til å tro at det de gjorde var lovlig.

Støtte fra Stabell
Verken Vikse eller Presthus ønsker å spekulere i hvilke reaksjoner politiet risikerer dersom det avdekkes straffbare forhold. Men det gjør leder for Advokatforeningen Harald Stabell.

- Dette kan i verste fall føre til straffeansvar for grov uforstand i tjenesten. Det er ikke tvil om at det som har skjedd er kritikkverdig og svært uheldig, sier Stabell til TV 2 Nettavisen.

Han gir Nokas-forsvarerne sin fulle støtte i at deres reaksjon på politiets opptreden.

- Men hvordan den enkelte reagerer, ønsker jeg ikke å kommentere, svarer Stabell på spørsmål om han mener advokat Wiik Sørviks raseriutbrudd var betimelig.

- Klønete
Wiik Sørvik har i sine tordentaler mot politiet i Stavanger kom med utbrudd av typen:

«Det er faen meg en politistat vi bor i» og «Han (visepolitimesteren) er en tosk og fortjener å bli kalt en tosk. Det kan du sitere meg på».

Som leder for Advokatforeningen ønsker ikke Harald Stabell å være like høylytt, men sier at politiet helt klart at løst sine sikkerhetsoppgaver på en uhyre klønete måte.

- Hvis tanken er at sikkerheten skal kontrolleres på denne måten, så burde politiet hatt helt åpen dialog med forsvarere og påtalemyndighet. Undersøkelsene burde skjedd i påsyn og nærheten av alle parter, sier Stabell.

Stabell understreker at lesing av forsvareres dokumenter, eller kontroll av dialog mellom forsvarere og klienter er straffbart.

- Det rokker ved hele prinsippet om rettferdig rettegang, som er grunnlagt i EMK (Den europeiske menneskerettighets konvensjonen). Når den ene parten begynner å rote i dokumentene til den andre, åpner det for en rette spekulasjoner, sier Stabell til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere