RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Etterforsker rasulykken

Sist oppdatert:
Politiet med bistand fra sprengningseksperter i DSB skal finne ut hva som utløste leirraset i Namsos.

En rekke hus og hytter ble tatt av det store leirraset i Kattmarkveien i Namsos fredag formiddag. Til alt hell kom ingen personer fysisk til skade, men politiet har innledet etterforskning for å finne ut hva som utløste det store leirraset og om noen eventuelt kan lastes for det.

Får eksperthjelp
I første omgang starter politiet med en gjennomgang av sprengningsarbeidet i Kattmarkveien i regi av Statens vegvesen. Sprengningseksperter fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) bistår politiet i de tekniske undersøkelsene.

Avhør om sprengningen
- Vi vil danne oss et bilde av det som skjedde. Det er planlagt avhør om sprengningen og hva som skjedde i den forbindelse. Vi begynner der, sier politifullmektig Jørgen Aunet i Nord-Trøndelag politidistrikt til NTB.

På befaring
DSB har allerede vært på befaring og hatt møter med Statens vegvesen for å gjennomgå dokumentasjonen knyttet til sprengningsarbeidet. DSB har også overlevert en foreløpig rapport til politiet. Fredag - en uke etter raset - er sprengningsekspertene fra DSB igjen på plass i Namsos for å gi faglig bistand til politiet i forbindelse med de tekniske undersøkelsene. I den videre etterforskningen vil politiet også få juridisk bistand fra DSB, skriver DSB i en pressemelding tirsdag.

Kjente til grunnforholdene
Det er allerede slått fast at Statens vegvesen kjente til de vanskelige grunnforholdene i Kattmarkveien og usikkerheten som knyttet seg til anleggsarbeid på stedet. Det viser blant annet en rapport vegvesenet mottok fra Multiconsult og en epost vegvesenet sendte til Namsos kommune.

- Alt begynte å bevege seg
Beboerne i boligfeltet opplevde det hele som svært dramatisk. Nettavisen snakket med en av dem, Sturla Forås, fredag. Han selv, kona og barnebarnet på fire år befant seg i et av husene som ble tatt av raset og som skled 50-60 meter nedover.

- Jeg befant meg midt i raset inne i huset. Det var bulder og brak, og så begynte alt å bevege seg, sa han til Nettavisen.

1500 kvikkleiresoner
Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) har til nå kartlagt over 1500 skredfarlige kvikkleiresoner i Norge. Om lag 200 av disse er såkalt høyrisikosoner. Her må det gjennomføres nærmere undersøkelser for å avklare risikoen og vurdere tiltak for å sikre bebyggelsen, ifølge NVE.

Les mer og se kvikkleirekart på NVEs hjemmeside her

Mandag var fungerende justisminister Trond Giske (Ap) på rasstedet i Namsos, der han også deltok på et folkemøte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere