*Nettavisen* Nyheter.

Etterforsker rasulykken

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Politiet med bistand fra sprengningseksperter i DSB skal finne ut hva som utløste leirraset i Namsos.

17.03.09 19:07

En rekke hus og hytter ble tatt av det store leirraset i Kattmarkveien i Namsos fredag formiddag. Til alt hell kom ingen personer fysisk til skade, men politiet har innledet etterforskning for å finne ut hva som utløste det store leirraset og om noen eventuelt kan lastes for det.

Får eksperthjelp
I første omgang starter politiet med en gjennomgang av sprengningsarbeidet i Kattmarkveien i regi av Statens vegvesen. Sprengningseksperter fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) bistår politiet i de tekniske undersøkelsene.

Avhør om sprengningen
- Vi vil danne oss et bilde av det som skjedde. Det er planlagt avhør om sprengningen og hva som skjedde i den forbindelse. Vi begynner der, sier politifullmektig Jørgen Aunet i Nord-Trøndelag politidistrikt til NTB.

På befaring
DSB har allerede vært på befaring og hatt møter med Statens vegvesen for å gjennomgå dokumentasjonen knyttet til sprengningsarbeidet. DSB har også overlevert en foreløpig rapport til politiet. Fredag - en uke etter raset - er sprengningsekspertene fra DSB igjen på plass i Namsos for å gi faglig bistand til politiet i forbindelse med de tekniske undersøkelsene. I den videre etterforskningen vil politiet også få juridisk bistand fra DSB, skriver DSB i en pressemelding tirsdag.

Kjente til grunnforholdene
Det er allerede slått fast at Statens vegvesen kjente til de vanskelige grunnforholdene i Kattmarkveien og usikkerheten som knyttet seg til anleggsarbeid på stedet. Det viser blant annet en rapport vegvesenet mottok fra Multiconsult og en epost vegvesenet sendte til Namsos kommune.

- Alt begynte å bevege seg
Beboerne i boligfeltet opplevde det hele som svært dramatisk. Nettavisen snakket med en av dem, Sturla Forås, fredag. Han selv, kona og barnebarnet på fire år befant seg i et av husene som ble tatt av raset og som skled 50-60 meter nedover.

- Jeg befant meg midt i raset inne i huset. Det var bulder og brak, og så begynte alt å bevege seg, sa han til Nettavisen.

1500 kvikkleiresoner
Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) har til nå kartlagt over 1500 skredfarlige kvikkleiresoner i Norge. Om lag 200 av disse er såkalt høyrisikosoner. Her må det gjennomføres nærmere undersøkelser for å avklare risikoen og vurdere tiltak for å sikre bebyggelsen, ifølge NVE.

Les mer og se kvikkleirekart på NVEs hjemmeside her

Mandag var fungerende justisminister Trond Giske (Ap) på rasstedet i Namsos, der han også deltok på et folkemøte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.