*Nettavisen* Nyheter.

Etterforsker Tveita-gjengen

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Politiet har etterlyst fire personer internt - flere av dem tilknyttet Tveita-gjengen - etter ranet i Stavanger som kostet politimannen Arne Sigve Klungland (53) livet.

05.04.04 23:14

Politiet har siktet to personer for tyveri av biler involvert i ranet i Stavanger. Det opplyste politiet i Stavanger på en pressekonferanse like over klokken 17 mandag.

Politiet mener det skaper en viss bevegelse i etterforskningen, men vil ikke ut med noen detaljer i forhold til de mistenkte, eller hva slags forbindelse de kan ha med ranet.

Østlandet
Politiet sier de etterforsker bredt, men legger ikke skjul på at det rettes spesiell oppmerksomhet mot et ransmiljø på Østlandet. Ransmennene skal ha snakket østlandsdialekt.

Etterforskningsleder Bjørn Andersen opplyste på pressekonferansen at politiet har sperret av turområdet Sørmarka utenfor Stavanger, og at de gjennomsøker området nå.

Fire etterlyst internt
Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, er fire personer etterlyst gjennom politiets interne kanaler i alle landet politidistrikt i formiddag. Kvartetten er etterlyst med navn og bilde.

Flere av de fire skal tilknytning til Tveita-gjengen i Oslo.

Alle fire har tidligere vært etterforsket og siktet i forbindelse med flere verditransportran på Østlandet. En av de fire er tidligere siktet for drap, og alle har lange rulleblad.

To norske
To av de siktede er norske. Begge disse var siktet forverditransportran i Drammen 30. mars . Siktelsen ble henlagt etter bevisets stilling.

De to andre etterlyste har utenlandsk bakgrunn. De var siktet for et verditransportran i på Østlandet i november 2001, men siktelsen ble henlagt etter bevisets stilling.

Politiet ønsker ikke å kommentere om de to siktede er blant de fire som er etterlyst internt.

Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, er bakgrunnen for etterlysningen politiets etterretningsarbeid og tips fra publikum.

Foreløpig er det ikke kjent hvor mye penger ranerne fikk med seg, men politiet opplyste på pressekonferansen at det dreier seg om et millionbeløp.

Operativ uteleder drept
Det var den 53 år gamle politimannen Arne Sigve Klungland som mandag morgen ble drept under det brutale ranet i Stavanger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han arbeidet som operativ uteleder da han ble skutt og drept.

Klungland fra Hommersåk i Sandnes har vært ansatt i Rogaland politidistrikt i mange år.

Minst to andre politimenn ble beskutt under ranet, opplyser politiet. Disse befant seg ikke i komandobilen. Politiet har ikke oversikt over hvor mange skudd som ble avfyrt under skuddvekslingen.

Klappjakt
Politiet har funnet fire biler som ble brukt under ranet. Alle var utstyrt med falske skilter. Det dreier seg blant annet om en sort Range rover, en grå Saab stasjonsvogn og en mørk Ford Excusion.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiet i Stavanger og Rogaland politidistrikt har fått bistand fra Kripos og Hordaland, og politifolk på ferie har meldt seg til tjeneste, opplyste politimester Olav Sønderland på pressekonferansen.

Raner skutt
Politiet ønsker tips i forbindelse med ransmannen som de antar har blitt skadet av et skudd i foten under ranet. Denne personen kan måtte behøve legehjelp.

Likeledes ønsker de tips om personer som har tatt inn på hotell eller inngått korttidsleieavtaler i Stavanger den siste tiden.

Politiet minner om at det blodige ranet viser at vi har å gjøre med personer som må betegnes som ”farlige”.

Ranerne hadde på seg hjelmer og var kledd i svarte kjeledresser, som kunne forveksles med politiuniformer.

Betydelige sperringer
Stavanger sentrum er sterkt preget av den tragiske hendelsen som skjedde tidlig mandag morgen. Hele Domkirkeplassen er blant annet sperret av.

- Vi ber om forståelse for at dette nå er et stort åsted, sa politimester Olav Sønderland da han klokka 12.30 ga den triste beskjeden om at en polititjenestemann er skutt og drept.

Politiet har sperret av alle aktuelle veier og varslet alle grenseovergangene og flyplasser.

Tips politiet
Ranerne var svært godt forberedt og utstyrt med tunge våpen. De brukte automatrifle, pistol, og de hadde hjelmer og gassmasker og skuddsikre vester.

Politiet oppfordrer folk som kan ha tips om ranerne til å ta kontakt på 51 89 91 10.

Følg politiets pressekonferanse på web-TV klokken 21.30.

* Politiets pressekonferanse som ble holdt klokken 17, kan du se på web-TV her .

* Følg utviklingen i Stavanger på TV 2 Nyhetene klokken 23.55, samt ekstrasending 22.55.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.