*Nettavisen* Nyheter.

Etterforskeren angrer ingenting

Fritz Moen ble dømt for to drap han ikke hadde begått. Men Eirik Stedje har ikke dårlig samvittighet.

25.08.06 12:47

Den sterkt funksjonshemmede og nesten døve Fritz Moen sonet 18 år for drapene på Sigrid Heggheim og Torunn Finstad på slutten av 70-tallet.

Han døde i fjor, men ble torsdag frikjent for begge drapene.

Saken hans blir betegnet som norgeshistoriens største doble justismord, og det største justismordet i den vestlige verden.

Her er dommen som frikjenner Fritz Moen

- Gjorde jobben riktig
Tidligere Kripos-etterforsker Eirik Stedje var sentral i etterforskningen av begge drapssakene som endte med at Fritz Moen ble dømt.

- Har du dårlig samvittighet, Stedje?

- Nei, overhodet ikke. Jeg vet at den jobben jeg gjorde var riktig, for å si det sånn.

- Hvordan kunne det skje at en mann ble uskyld dømt for to drap?

- Da han tilsto, ga han opplysninger som var mulig å kontrollere – enten så hadde han gjort det, eller så måtte han ha stått og sett på, svarer Stedje.

- Kunne rettsapparatet gjort noe annerledes?

- Jeg kan ikke se at noe kunne vært gjort annerledes.

FÅ SISTE NYTT PÅ MOBIL - gratis oppsett

Krever granskning
Advokat John Christian Elden ber fredag justisminister Knut Storberget granske strafferettssystemet etter frifinnelsen av Fritz Moen, melder TV 2 Nyhetene. Elden ber Storberget sette ned en granskningskommisjon for å forhindre at noe liknende skjer igjen.

Hørte ikke på tolkene
Moen forklarte seg for Hålogaland lagmannsrett like før jul i 2001, og på grunn av hans sterke handikap ble det for første gang gjort videoopptak av forklaringen. Tolkene forstod Moens tegnspråk-forklaring som en ny tilståelse.

Et par dager senere, mens saken fortsatt pågikk, ba tolkene om å få komme med redegjørelse. De hadde da sett gjennom opptakene, og innrømte at de hadde tolket feil.

- Likevel skriver retten i sin kjennelse fra 12. februar 2002 at «lagmannsretten utelukker at den tilståelse Moen kom med i saken, kan forklares med kommunikasjonsvansker». Det presterer altså de tre dommerne å skrive, til tross for at tolkene innrømte at de hadde feiltolket Moens tilståelse, sier privatetterforsker Tore Sandberg til TV 2 Nettavisen.

Sandberg var en av de viktigste støttespillerne i Fritz Moens kamp for frifinnelse. I åtte år har Sandberg jobbet med å få Moens saker gjenopptatt. Også etter Moens død fortsatte Sandberg sitt engasjement.

- Verste jeg har lest
- Kjennelsen konkluderte med at det ikke var grunnlag for å ta opp igjen noen av de to drapssakene. I 2003 bestemte Høyesterett å gjenoppta Heggheim-saken – og Moen ble frikjent.

- Dette er noe av det verste jeg har lest av alle dokumentene i Moen-saken. Hvordan de kunne prestere noe sånt, det går over min forstand. Jeg skulle like å vite hvordan de ser på saken nå - etter at begge sakene er gjenopptatt og at Moen er frifunnet for begge drapene, fortsetter Sandberg.

- Behandlet det som var
Dag Nafstad, som var med i lagmannsretten som avslo å gjenoppta saken, ser ikke at noe kunne vært gjort annerledes den gang.

- Vi behandlet spørsmål om det var grunnlag for gjenopptakelse. Det er vanskelig å si noe som helst annet enn at vi behandlet saken den gang på grunnlag av dokumentene som var fremme da, sier Nafstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.