Etterlatte ber Solberg ta ansvar for Utøya

FIKK BREV: Statsminister Erna Solberg i samtale med Vanessa Svebakk etter minnemarkeringen på Utøya tirsdag.

FIKK BREV: Statsminister Erna Solberg i samtale med Vanessa Svebakk etter minnemarkeringen på Utøya tirsdag. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Svært kritisk til AUFs planer om sommerleir på Utøya.

22.07.14 21:54

UTØYA (NTB): Flere etterlatte skriver i et åpent brev til statsminister Erna Solberg (H) at de føler seg sviktet av AUF og støttegruppen. De ber statsministeren ta ansvar for Utøyas fremtid.

- 19 etterlatte mammaer har i dyp fortvilelse skrevet dette brevet, som er en kritikk av alt vi har opplevd de tre siste årene, forteller Vanessa Svebakk.

DIREKTE: 22. juli-markeringene 2014

Hun er én av dem som mistet sitt barn på Utøya den 22. juli. Svebak overleverte brevet til Solberg like etter kransnedleggelsen på Utøya.

Vanessa Svebakk sier til NTB at hun er svært kritisk til AUFs planer om å legge neste års sommerleir til øya.

- Det er for tidlig

«Vi har de siste ukene vært vitne til en opprivende, konfliktfull debatt i mediene rundt Utøyas framtid. Debatten viser at sterke meninger og hard ordveksling er med på å forverre hverdagen til de fleste av oss, uansett hvilken side av bordet man sitter ved. Ingen av oss har kommet dit hen at vi er kapabel til å ta en avgjørelse om Utøyas fremtid. Det er for tidlig», heter det i brevet.

I tillegg har 300 familiemedlemmer av 35 av de drepte på øya skrevet under på at de ønsker at øya skal fredes.

- Ikke sommerleir

- Vi mener det ikke skal være sommerleir på øya, men at det skal bli et sted hvor fremtidige generasjoner kan lære hva som skjedde 22. juli, sier Svebakk.

- Vil la seg kombinere

Beate Vatndal i støttegruppen sier det er trist at de etterlatte er uenige.

- Men for oss er det AUF som eier og har bestemmelsesrett over øya. For meg er det godt å være her og se at det er liv her. Det var en levende øy, og det skal fortsette å være en levende øy, sier Vatndal til NTB.

Hun sier at hun tror det vil la seg kombinere at folk skal bruke øya til å minnes sine drepte og å ha sommerleir.

- Det er det rom for. Jeg tror det vil bli det allerede fra neste sommer, sier hun.

- AUF må finne ut

Støre sier det er AUF som må finne ut hva som skal bli øyas fremtid.

– Det å ikke ta et bevisst valg er det verste, men det tror jeg de klarer å gjøre på en måte som er Utøya verdig, sier han.

AUF-leder Eskil Pedersen sier til NTB at hans tanker ikke er på denne saken, men med minnet om de drepte denne dagen.

– Vi har lest i mediene at det er en gruppe etterlatte som ønsker å frede øya, men det er mange etterlatte som i det siste har tatt til orde for det motsatte. Vi må prøve å forene de ulike meningene, sånn at vi kan minnes, men også finne rom til nytt liv her, sier han. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.