Etterlyser ikke barn på rømmen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Politiet kritiserer flere barnevernsinstitusjoner som ikke melder fra om barn som rømmer.

04.02.09 08:34

I de største byene er det flere eksempel på at barn stikker av og ikke blir meldt savnet før etter flere dager.

- To jenter på 13 og 15 år var på rømmen i fire dager uten å bli meldt savnet. Vi traff så på jentene på Plata i Oslo sentrum, sier Geir Nerland, leder for Gatepatruljen ved Grønland politistasjon i Oslo, til NRK.

Han har mange eksempler på barn som ikke blir meldt savnet og er bekymret over at barnevernsinstitusjoner ikke oppfyller ansvaret de har for barna.

Gatepatruljen forteller om barn som gjør kriminelle handlinger eller ruser seg mens de er på rømmen. Barna møter de igjen i sin jobb. Nerland påpeker at barn med rusproblemer kan i verste fall ta overdose, og det uten at noen leter etter dem.

Barneombudet sier at institusjonene bryter loven når de ikke melder disse barna savnet.

- Når det offentlige har omsorgen for barn og unge, skal det ikke herske tvil om hvilket ansvar ulike instanser har, sier direktør Ann-Marit Sæbønes i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, i en pressemelding.

Dersom et barn rømmer, har barnevernsinstitusjonen, barnevernet i barnets hjemkommune, og politiet et ansvar. Barne-, ungdoms-og familiedirektoratet vil invitere alle aktører som har ansvar når barn rømmer, til et møte for å avklare roller og rutiner, slik at barna får hjelp snarest mulig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag