Gå til sidens hovedinnhold

Etterlyser innsats fra politiet

Politiet i Oslo leter fortsatt etter sigøynerekteparet på 12 og 14 år som har vært på flukt siden november. - Hadde barna vært norske, ville saken vært gitt større prioritet, sier advokat Hanne Guttulsrød Bredal.

Oslo-politiet har fortsatt ikke lokalisert det unge ekteparet som skal ha inngått en tradisjonell sigøynerseremoni i Malmö i fjor høst.

Ifølge Aftenposten skal faren ha betalt brudens foreldre 50.000 kroner for den 12 år gamle jenta.

Moren til den norske sigøynergutten mener faren holder barna skjult i Oslo. Hun har tidligere anmeldt faren for å ha tvunget barna inn i ekteskap og er sjokkert over politiets innsats.

Savner innsats
- Det er snakk om alvorlig omsorgssvikt her og vi vet at gutten har blitt mishandlet. Politiet og barnevernet har vært kjent med forholdene siden juli. Ifølge advokaten som hadde saken før meg har hverken politi eller barnevern tatt kontakt, sier morens bistandsadvokat Hanne Guttulsrød Bredal til TV 2 Nettavisen.

Guttulsrød Bredal er overbevist om at saken hadde blitt gitt en helt annen prioritet om barna hadde hatt norsk etnisitet.

- Politi og barnevern hadde reagert raskere og kraftigere om det hadde vært norske barn. Fordi sigøynere flytter mye har ting lett for å skure og gå, men det er ingen unskyldning for ikke å reagere, sier hun.

EU fordømte i september et barnebryllup i Romania og tvangsseparerte senere ekteparet.

Glemt minoritetsgruppe
Prosjektleder ved Selvhjelp for innvandrere og flyktninger, Belinda d’ Leon støtter Bredals utsagn.

- Det har gått en god stund siden moren anmeldte forholdet og ingenting har skjedd. Det er snakk om en liten gruppe på 400-450 personer, som politiet i Oslo har kjennskap til. Det er veldig rart de ikke har klart å oppspore barna, sier d’ Leon.

Hun mener holdningene innad i sigøynermiljøet er under endring, men etterlyser større engasjement fra myndighetenes side.

- Jeg har fått henvendelser fra 17-åringer med barn på to år. Hvorfor reagerer ikke helsevesenet når en 15-åring kommer til svangerskapskontroll, spør d’Leon.

Hun mener problemet er at folk flest er redd for å blande seg inn eller er likegyldige.

- Denne minoritetsgruppen er nesten glemt av alle. I tilegg til rasisme og bolignød er analfabetisme et stort problem. Per i dag går kun en jente på videregående skole, sier d’ Leon.

Hun etterlyser en helhetlig handlingsplan fra myndighetene så organisasjonen kan sette i gang mer konkrete tiltak.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot