RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Etterlyser medaljens bakside

Sist oppdatert:
Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen etterlyser baksiden av den skinnende medaljen som Høyre og Fremskrittspartiet viser fram i valgkampen.

Oslo (ANB): - Siv Jensen og Erna Solberg snakker bare om økte utgifter i kommunevalgkampen. En ting er hvordan man ønsker å betale for ting lokalt. En annen ting er når Høyre og Fremskrittspartiet gir inntrykk av at staten skal ta en større del av regningen, sier lederen for Stortingets finanskomité, Torgeir Micaelsen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Regnestykket
- Høyre og Fremskrittspartiet slipper å forklare hvordan regnestykket går opp. Velgerne bør også få se baksiden av denne medaljen, sier Micaelsen.

- Landet rundt reises det håp om at hvis Høyre og Frp får styre, skal pengene drysse over landets kommuner. To eksempler på dette er Høyres forslag om veifond eller Frps forslag om at folketrygden skal betale for eldreomsorgen, forklarer Micaelsen.

- Problemet er at disse pengene ikke finnes, for både Siv og Erna har lovet seg bort i skattepolitikken. Frp vil pøse ut 80-100 milliarder kroner av fellesskapets inntekter, mens Høyre vil bremse bruken av fellesskapets inntekter. Regnestykket går altså ikke opp, hevder Micaelsen.

Ap forsvarer
- Mens Arbeiderpartiet hver dag må forsvare skattenivået mange er misfornøyde med for å verne om fellesskapets inntekter, «slipper» Høyre og Frp å forklare hvordan regnestykket skal gå opp, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann.

Micaelsen kommer med nok et eksempel på økonomisk sprik:

- Frp baserer seg mange steder på lokal eiendomsskatt, men på Stortinget vil partiet forby det. Bare her renner det ut 6 milliarder kroner. Kombinert med Høyres finanspolitikk, blir det lite igjen til satsing på løfter for de eldre, sier Ap-talsmannen.

- Folk flest har fått økt tillit til de politiske partiene. Det er bra. Da synes jeg Høyre og Frp også kan være voksne nok til å fortelle velgerne i en rekke lokalsamfunn hvordan de i blå i fellesskap skal betale for alle valgløftene, sier Micaelsen.

Lokal valgkamp
Høyre-nestleder Bent Høie avfeier kritikken.

- Nå dreier det seg om en lokalvalgkamp der spørsmålet er hvem som skal være ordførere i landets kommuner. Jeg skjønner at Torgeir Micaelsen vil dreie fokus over på rikspolitikken i stedet. Det vil ikke jeg bidra til. Høyre og Arbeiderpartiet vil få rikelig anledning til å diskutere rikspolitikk fram mot 2013, sier Bent Høie – som søndag drev valgkamp i Stavanger.

- Høyres alternative statsbudsjetter går opp. Vi kan skilte med mer penger til veier samtidig som vi har like mye penger som regjeringen til landets kommuner. Jeg tror Torgeir Micaelsen vil få en tøff jobb dersom han ønsker å framstille Høyre som et lettsindig parti i økonomisk politikk, sier Bent Høie. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere