RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU-dom truer norsk boplikt

Norge vil vurdere om en dom EU-domstolen avsa tirsdag får følger for den norske bo- og driveplikten for landbrukseiendommer.

Dommen fastslår at det ikke kan stilles krav om at kjøperen av en landbrukseiendom skal bosette seg og selv drive eiendommen. Derimot kan det stilles krav om at jorden blir drevet.

Saken gjelder en landbrukseiendom i Østerrike som er kjøpt av en stiftelse. Stiftelsen ble nektet konsesjon av delstaten med grunnlag i en bestemmelse om bo- og driveplikt, i likhet med den vi har i Norge. Men et slikt konsesjonskrav kan ikke stilles, mener EU-domstolen.

Landbruksminister Lars Sponheim sier i en kommentar at dommen er avsagt med grunnlag i loven som gjelder i den aktuelle delstaten i Østerrike. Den kan derfor ikke overføres til norske forhold.

- Saken gjelder den personlige boplikten, og vi må studere dommen grundig før vi kan si noe om hvilke konsekvenser den eventuelt vil få for norske forhold, sier han.

Sponheim minner om forslaget som regjeringen har fremmet om å øke konsesjonsgrensene til 100 dekar her i landet. Det vil fjerne den personlige boplikten på anslagsvis 25.000 eiendommer, påpeker han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere