*Nettavisen* Nyheter.

Eurolandene vil se greske reformbevis

IKKE NOK: Hellas' finansminister Tsakalotos må strekke seg lenger, mener euro-landene. I bakgrunnen er leder for det internasjonale pengefondet (IMF) Christine Lagarde. Bildet er fra møtet mellom finansministrene i eurolandene i Brussel lørdag. Foto: Francois Lenoir

Grekerne har fortsatt mye å bevise om de skal ha håp om et nytt låneprogram på over 80 milliarder euro.

12.07.15 22:29

Ingen forhandlinger om et nytt kriselån før Hellas vedtar omfattende reformer ved lov. Det er holdningen etter to dager med krisemøter blant de 19 finansministrene i eurogruppen i Brussel.

Grekerne har foreslått tiltak til rundt 12 milliarder euro for å kvalifisere til sin tredje lånepakke siden 2010. Men euroledere ønsker enda mer privatisering og umiddelbare vedtak innen både moms- og pensjonsreform.

Aten får frist til onsdag med å vedta de første reformene, ifølge et utkast NTB har sett.

– Når alle disse vilkårene er oppfylt, da er vi i en situasjon hvor vi kan forhandle om et tredje program. Hvis vilkårene ikke oppfylles, blir det ingen forhandlinger, sier den østerrikske finansministeren Hans Jörg Schelling.

LES OGSÅ: Gresk økonomiminister: – Kapitalkontroll hele sommeren

Vanskelig

Finansministrene var etter to dagers tautrekking fortsatt ikke ferdige og måtte sende et sluttdokument med åpne felter til stats- og regjeringssjefene sine. Det var opp til toppene å gjøre det endelige vedtaket søndag kveld.

– Vi kommer til å ha vanskelige forhandlinger, og det blir ingen enighet for enhver pris, sa Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Om det lykkes, det gjenstår å se.

Etter at han fikk grekerne til å si nei til reformkravene fra kreditorene i en folkeavstemning, må den greske statsministeren nå trolig gå med på enda hardere krav om han vil ha en ny lånepakke.

– Jeg er rede til et redelig kompromiss, sier Alexis Tsipras.

LES OGSÅ: Hellas kan skape finsk regjeringstrøbbel

Grekerne ikke fornøyd med euro-utkast

Hellas er ikke glad for forslagene topplederne i eurosonen diskuterer i forbindelse med en ny lånepakke.

Blant forslagene finansministrene i eurosonen har sendt til stats- og regjeringssjefene til avgjørelse søndag kveld, er harde krav til reformer. De første skal vedtas av nasjonalforsamlingen i Aten allerede onsdag om det skal være aktuelt med forhandlinger om en nytt gresk låneprogram, ifølge utkastet.

– Hele teksten er veldig dårlig. Vi prøver å finne løsninger, sier en gresk kilde.

Blant de mest kontroversielle delene av utkastet er en setning som åpner for en midlertidig grexit om ikke det blir enighet om en ny lånepakke.

Må godta

For hver dag som går uten en avklaring, vokser faren for gresk bankerott og uttreden fra valutasamarbeidet.

Grekerne må nå godta nesten hva som helst, mener gjesteforsker Pål Foss ved Økonomisk institutt på Universitet i Aten.

– De skjønner at de ikke har gode kort å spille med, for EU må være sikre på at de ikke tømmer penger ut i enda et korrupt sluk, sier Foss til NTB.

Hvis EU ikke får overvåke innføringen av reformene, er alternativet at de forlanger en gresk koalisjonsregjering, tror Foss.

Ifølge utkastet fra finansministrene kan grekerne trenge mellom 82 og 86 milliarder euro i en lånepakke. Om Hellas innfrir alle kravene i pakken, åpner finansministrene for å lette landets enorme gjeldsbyrde gjennom lengre løpetid. Men utkastet avviser kutt i gjelden.

LES OGSÅ: Hellas møter «sunn skepsis»

Tillit

Den greske politikeren Dimitrios Papadimoulis mener Tyskland forsøker å ydmyke Hellas gjennom flere krav til reformer for en ny låneavtale.

Men det er ikke bare Tyskland som er skeptisk til grekernes reformvilje. Flere av eurolandene sier det er Hellas' ansvar å bygge opp tilliten igjen etter langvarige og kronglete forhandlinger.

Finland skal ha svært lite lyst på en ny gresk lånepakke, og også de baltiske landene holder igjen og ber grekerne bevise reformviljen sin gjennom raske vedtak.

– Hovedhinderet er mangel på tillit, sier den italienske finansministeren Pier Carlo Padoan.

– Vi må gjøre vårt beste for å holde Hellas i eurosonen, men ikke til enhver pris, sier Maltas statsminister Joseph Muscat.

LES OGSÅ: Tsipras fikk støtte til reformer hos de folkevalgte

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.