*Nettavisen* Nyheter.

Eva Joly fikk likestillingspris

Foto: ((Foto: Jan Christian Grandre/TV 2 Nettavisen))

YS’ likestillingspris for 2003 ble tirsdag tildelt Eva Joly. - Eva Jolys mangeårige innsats mot økonomisk kriminalitet har gjort henne til et viktig forbilde for mange kvinner, heter det i begrunnelsen.

14.01.04 10:26

- Med årets likestillingspris har vi valgt å fokusere på noe som for nordmenn har virket fremmed, men som den siste tiden dessverre har vist seg å angå oss også, ikke bare folk i varmere land, sier lederen i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Randi Bjørgen i en pressemelding i forbindelse med prisutdelingen.

- Viktig forbilde for mange kvinner
- Begrunnelsen for tildelingen er Eva Jolys mangeårige innsats mot økonomisk kriminalitet som har gjort henne til et viktig forbilde for mange kvinner, både med tanke på den samfunnsmessige viktigheten av disse prosessene og på de personlige belastningene som dette arbeidet har medført, sier YS-leder Randi Bjørgen.

- Som leder for Justisdepartementets prosjekt mot hvitvasking og korrupsjon har hun en sentral rolle i arbeidet mot økonomisk kriminalitet nasjonalt og internasjonalt. Dette arbeidet har viktige likestillingsaspekter, blant annet fordi hvitvasking av penger er en forutsetning for organisert kriminalitet og internasjonal handel med kvinner og barn. Korrupsjon og annen økonomisk kriminalitet vil også i det lange løp ha størst negative konsekvenser for de svakeste i et samfunn, siden dette er et hinder for vekst og utvikling, heter det.

Vil fremme likestilling
Ifølge YS er formålet med likestillingsprisen å stimulere til økt innsats i arbeidet for å fremme likestilling og likeverd mellom menn og kvinner, og for å gi en oppmuntring til dem som engasjerer seg i slikt arbeid.

- Med likestilling mener vi alle tiltak som bidrar til å rette opp skjevheter i forholdet mellom kjønnene, for eksempel lønnsforhold, opplæring og innflytelse i arbeidsliv og samfunn. Prismottaker må ha gjort en fortjenestefull innsats på disse områdene, forklarer YS-leder Randi Bjørgen.

Tidligere vinnere
YS’ likestillingspris er tidligere tildelt

1988:Professor Berit Ås

1989:Kvinnelandslaget i fotball

1990:Folkemusikeren Annbjørg Lien

1991:Forsker Else Skjønsberg

1993:Bjørnar Sellevold, næringssjef i Andøy kommune

1994:«Kvinnebanken» Nettverkskreditt i Lofoten

1995:Biskop Rosemarie Köhn

1996:Fatma Bhanji Jynge, prosjektdirektør i Forsvarets relokalisering Gardermoen

1997:Maria Anna Knothe, stifter og daglig leder av Center for the Advancement of Women i Warszawa

1998:Brit Fougner, tidligere kontorsjef i Likestillingsrådet m.m.

1999:Fakhra Salimi, leder for MiRA-senteret

2000:Mette Janson, journalist i NRK

2001:Kadra, aktivist i kampen mot kjønnslemlestelse

2002:Oslo kommune (som likestillingsbevisst arbeidsgiver)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.