*Nettavisen* Nyheter.

Evakuerer 61 personer på grunn av skredfare

MOTSTANDER: Truls Fyhn ønsker ikke å dele ut gratis heroin. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz (SCANPIX)

Skredfaren vurderes som stor.

28.03.11 12:25

- Troms politidistrikt har besluttet evakuering av skredutsatt bebyggelse ved Breivikeidet, Oldervik og Sifjord på grunn av stor snøskredfare, skriver Troms politidistrikt i en pressemelding.

Beboere i skredutsatte boliger i Breivikeidet og Oldervik i Tromsø kommune, samt i Sifjord i Torsken kommune, evakueres søndag ettermiddag i samarbeid med kommunene.

Om lag 16 personer i Oldervik, inntil 19 personer i Breivikeidet og 5 personer i Sifjord er berørt av evakueringen. I Oldervik har i tillegg 21 beboere blitt evakuert til sikre boliger innenfor bygda.

- Etterhvert som vi ser utviklingen i været vil vi også vurdere om vi skal evakuere flere, sier politimester i Troms politidistrikt, Truls Fyhn, til Nettavisen.

Også Grunnfarnes i Torsken kommune og utsatte bygder i Berg kommune er utsatt for skredfare, men det er foreløpig ikke besluttet evakuering her, ifølge politiet.

- Befolkningen bes imidlertid nøye vurdere sin egen sikkerhet på bakgrunn av lokalkunnskap og værsituasjonen, står det i pressemeldingen.

I Sifjord og Oldervik er evakueringen gjennomført, men det er vanskeligere i Breivikeidet, opplyser Fyhn.

- Det tar litt lengre tid fordi veien dit er stengt. Røde Kors gjør seg klare med fem skutere, som vil være fremme om toppen en halv time.

Skredfare 4
Politiet mottok søndag formiddag et skredvarsel fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) som vurderer snøskredfaren til å være stor, tilsvarende faregrad 4 på den europeiske fareskalaen for snøskred.

Skalaen går fra 1 til 5, hvor 5 er meget stor faregrad.

Fyhn understreker at forholdene styrer evakueringen fullt og helt, og at det derfor er vanskelig å spå utviklingen.

Veier stengt
Flere veier i Troms er dessuten stengt på grunn av skred eller fare for skred.

- Bygeværet har stedvis gitt mye nysnø siste døgn, og ytterligere nordvestlig bygevær og kraftig vind kan lokalt gi en skredfarlig situasjon som truer bebyggelse, opplyser Troms politidistrikt.

Fylkesvei 53 Tomasjord-Oldervik blir stengt fra klokken 15 på grunn av fare for ras.

- Beboere i Oldervik blir derfor evakuert med ordinær transport langs veien. Fylkesvei 91 Hov-Breivikeidet ferjekai, samt ferjesambandet Breivikeidet-Svensby er stengt på grunn av fare for ras. Beboere planlegges derfor evakuert med snøscooter. Sifjord er ikke berørt av stengt vei, her evakuerer berørte beboere med ordinær transport langs veien, står det videre.

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.