*Nettavisen* Nyheter.

Evakuerer oljeplattform

Alle om bord på Snorre A ble sendt til livbåtene da det oppstod en en gass-lekkasje i en ustabil brønn søndag kveld. 141 oljearbeidere av de 216 om bord er flydd i sikkerhet.

29.11.04 08:59

To helikoptre fløy søndag kveld i skytteltrafikk mellom Snorre A og de to nærliggende plattformene Snorre B og Stena Don.

I alt er 141 av mannskapet på 216 på Snorre A evakuert klokken 23.20 søndag. De resterende 75 er igjen på plattformen for å jobbe med å tette lekkasjen som har oppstått.

Evakueringen startet klokken 20.45, etter en lekkasje i en ustabil brønn. Gasslekkasjen ble oppdaget like etter klokken 19 da det kom gass opp på dekk. Man fryktet lenge en såkalt blowout, eller utblåsning, i brønnen som hadde begynt å lekke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV 2 Grafikk

Pause i evakuering
- Vi har nå tatt en pause i evakueringen for å at de 75 gjenværende skal jobbe med brønn-problematikken, sier pressetalskvinne Else-Beth Roalsø i Hovedredningssentralen i Sør Norge (HRS).

Det er foreløpig ikke meldt om personskader.

Klokken 22.10 meldte informasjonssjef Kristofer Hetland i Statoil at de hadde kontroll over situasjonen og at lekkasjen var tettet.

Ifølge NRK bobler gassen fremdeles opp ved siden av plattformen.

Stor redningsaksjon
Tre helikoptre og fire skip ble straks satt inn i redningsaksjonen 150 km vest for Florø.

- Det er standard prosedyre i slike situasjoner å beordre alle til livbåtene. Senere fikk vi flydd inn to helikoptre fra Statfjord-feltet. Ved hjelp av disse evakuerte alle som ikke behøver å være igjen til to nærliggende plattformer, sier Hetland til TV 2 Nettavisen.

Et Sea King redningshelikopter fra Sola er også sendt til Snorre-feltet for å bistå i redningsarbeidet.

Rundt plattformen ligger det nå tre stand-by skip og et kystvaktskip. Disse er klare til å plukke opp livbåtene dersom det skulle bli nødvendig å bruke disse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Statoil

- Kan sende folk i sjøen
- Dersom redningsarbeidet går for sakte, må vi sende folk i sjøen, sa pressetalskvinne Else-Beth Roalsø ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) til TV 2 Nettavisen like før klokken 22 søndag.

Kort tid senere meldte Hetland til TV 2 Nettavisen at de mente situasjonen var under kontroll. Hvor lang tid det vil ta før de evakuerte kan komme tilbake på plattformen er foreløpig uvisst.

- Det viktigste nå er å stabilisere situasjonen på Snorre A, sier Hetland til TV 2 Nettavisen.

HRS mottok melding om en gass-lekkasje klokken 19.42 i kveld. De tok straks over kommandoen over redningsarbeidet og like før klokken 22 søndag var de fleste som ikke hadde bestemte oppgaver på plattformen evakuert.

Været i området er ifølge HRS bra. Det er overskyet og nordlig bris.

Pårørende kan kontakte Statoil på telefon 80 05 00 20.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.