*Nettavisen* Nyheter.

Evakuerte i Lærdal får tilgang til sine hjem

Foto: Hommedal, Marit

- Situasjoner er foreløpig under kontroll.

19.01.14 23:55

Mange av de evakuerte beboerne i Lærdalsøyri fikk søndag kveld flytte hjem. De som fortsatt er evakuert, kan hente ting i hjemmene sine. Samtidig har mobilnettet kommet tilbake.

Politiet velger å opprettholde sperringene rundt branntomtene. De som fortsatt er evakuert, må ta kontakt med politiet som står ved sperringene, for å få følge inn i området.

– Vi har åpnet for at de som bor i sentrum på nordsiden i en midtlinje, får anledning til å gå tilbake til sine boliger. Beskjeden om dette kom ganske sent, så vi er ikke kjent med hvor mange som har gjort dette, sier operasjonsleder Kjetil Avsnes i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB ved 23-tiden..

Avsnes opplyser at deler av Lærdal også fikk tilbake mobilnettet sent søndag.

– Flesteparten av de som er evakuert, har benyttet muligheten til å fortsatt overnatte på hotell ettersom situasjonen rundt flere boliger er uavklart med tanke på strøm og slike ting, sier han.

Det er foreløpig for tidlig å si når alle sperringene kan fjernes.

– Vi har foretatt en avsperring av sentrum i området der husene er nedbrent. Det dreier seg fortrinnsvis om et område som er på sørsiden av riksvei 5. Vi prioriteter nå å sikre stedet og ha mannskaper til vakthold gjennom natten. Vi patruljerer også området, sier han.

Politiet har fått bistand fra Heimevernet til å sikre brannområdet.

Ordfører i Lærdal: – En krigssone
Sentrum av Lærdalsøyri minner om en slagmark etter storbrannens herjinger natt til søndag, mener ordfører Jan Geir Solheim.

– Det ligner mest på en krigssone, sier Solheim til NRK.

Han varsler at bygdas skole og barnehage vil holde stengt mandag.

– I stedet vil det bli holdt informasjonsmøter, opplyser ordføreren.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hommedal, Marit

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hommedal, Marit

Enkelte av innbyggerne som ble evakuert natt til søndag, har fått grønt lys til å vende hjem igjen.

– Men de kommer til tomme, mørke og kalde hus, sier ordføreren. Han frykter at brannen skal blusse opp igjen i den sterke vinden.

– En liten glo kan fyke bortover. Det gjør det fortsatt brannfarlig. I tillegg finnes det mye takplater og bølgeblikkplater som kan blåse rundt. Det er rett og slett farlig, sier ordføreren, som berømmer innbyggerne i Lærdal for å stille opp for hverandre.

– Veldig mange har stilt hjemmene sine til disposisjon til de som ikke har noe, og de som ikke får lov til å komme hjem, sier han.

Søndag fikk han både brev fra kong Harald og beskjed om at statsminister Erna Solberg vil komme mandag for å ta ødeleggelsene i øyesyn.

– Jeg er takknemlig for at kongen og statsministeren tenker på oss, sier Solheim.

- Situasjonen under kontroll
På kort sikt er situasjonen for de brannrammede under kontroll, sier fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand.

Fylkesberedskapsrådet satt søndag i krisemøte for å vurdere situasjonen etter storbrannen.

– På kort sikt har kommunen greid å sørge for de evakuerte med overnatting, klær og psykososial oppfølging, opplyser Stensvand til NTB.

Om lag 60 personer opplevde at hjemmet deres brant ned til grunnen natt til søndag. I tillegg har en rekke hus fått vann- og røykskader. Mange av de rammede er blitt tatt hånd om av venner og naboer.

– Vi er allerede i gang med å diskutere hvor folk skal kunne gjøre av seg på lengre sikt. Vi prøver nå å få til et gjensidig samarbeid mellom kommunen og forsikringsbransjen, blant annet når det gjelder informasjon, sier Stensvand.

DSB vil ha uavhengig gransking
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil ha en uavhengig kommisjon til å granske brannen i Lærdalsøyri natt til søndag.

– Når en brann sprer seg så raskt er det alltid grunn til å undersøke om det hadde vært mulig å begrense den, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB til Aftenposten.

Hun sier at kommisjonen bør være uavhengig av direktoratet, slik at den også kan granske DSB sin rolle i krisehåndteringen. Granskningen skal også ta for seg mulig forebygging og håndtering av brannen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag