Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«De gule vestene»

Even (24) og Marie (21) befant seg midt i kaoset i Paris

På landsbasis er 1.700 pågrepet etter helgens protester.
På landsbasis er 1.700 pågrepet etter helgens protester. Foto: Apaydin Alain/abaca/NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Even Apelseth og Marie Thoresen så demonstrasjonene på kloss hold.

Til sammen deltok over 130.000 mennesker i demonstrasjonene i Frankrike lørdag. 1.700 ble pågrepet av politiet og lørdag ble det meldt om 135 skadde.

Even Apelseth og kjæresten Marie Thoresen har tilbrakt helgen i den franske hovedstaden. Helgeturen ble bestilt for to måneder siden, da de ikke visste de ville befinne seg midt i de voldelige protestene i hovedstaden der minst 10.000 « gule vester» deltok lørdag ettermiddag.

Les mer: Rundt 400 pågrepet under «gule vester»-protester i Belgia

Så demonstranter og politi barke sammen

Even Apelseth og Marie Thoresen var i Paris i helgen. 

Lørdag morgen var de to på tur utenfor Paris, men da de kom tilbake måtte de brøyte vei gjennom de voldelige demonstrasjonene for å komme til hotellet de bodde på, rundt 600 meter unna Triumfbuen på Place Charles de Gaulle.

- Vi hadde reist vekk tidlig, og da vi kom tilbake til Paris så så måtte vi gjennom folkemengden og politiet for å komme til hotellet.

I forkant av demonstrasjonene lørdag hadde paret forhørt seg med hotellet om hvor det var trygt å gå. De fikk beskjed om å holde seg unna store folkemengder og turistattraksjonene.

- På hotellet så vi folkemengden og politiet barket sammen. Vi så politiet brukte tåregass og at de skjøt, forteller Apelseth.

Apelseth og Thoresen så protestene fra hotellet, 600 meter fra Triumfbuen i Paris.

Mer enn 8.000 politifolk ble kalt ut til den franske hovedstaden for å holde orden under lørdagens protester. Det franske opprørspolitiet benyttet seg av vannkanoner, tåregass og gummikuler for å hindre at demonstrantene samlet seg rundt presidentpalasset.

- Vi så det blant annet ble satt fyr på en bil. Mopeder ble velta og blomsterkasser kastet over ende. Det var ganske intenst og skummelt å stå der, forteller Apelseth.

På hotellet paret bodde på ble de rådet til å holde seg inne. Her skulle de være trygge.

- Du blir jo redd når de holder på rett utenfor hotellet, påpeker han.

Søndag morgen er det tatt fatt på en omfattende ryddejobb i Paris, forteller han. Ellers er byen rolig. De to befinner seg søndag på flyplassen i Paris og skal hjem til Norge.

- Turen ble jo litt ødelagt. Vi fikk fredagen til å se Paris på. Så kunne vi ikke gå utendørs og etterpå var alt enten knust eller stengt, sier Apelseth.

Demonstrasjonene i Frankrike startet som protester mo økte drivstoffavgifter, men har utviklet seg til en bredere bevegelse. Bildet er tatt fra Apelseth og Thoresens hotellrom i Paris.

Protest mot drivstoffavgift

Demonstrasjonene i Frankrike begynte som en protest mot økte drivstoffavgifter, men har utviklet seg til en bredere bevegelse med krav om bedre levekår for lavinntektsgrupper. Samtidig krever demonstrantene økte skatter for folk med høy inntekt for å utjevne økonomiske forskjeller.

Søndag er det flere steder knuste ruter og ødeleggelser etter lørdagens protester. Bildet er tatt på en Starbucks-kafe søndag.

Ved Champs-Élysées, som forrige helg var arenaen for de verste opptøyene i den franske hovedstaden på flere tiår, ble det meldt om flere sammenstøt mellom demonstranter og politifolk. TV-bilder fra stedet viste at flere demonstranter kastet stein mot politiet, som svarte med tåregass.


En dame går forbi en brent moped i Paris søndag. 


Frykter ultravoldelige

På landsbasis ble det satt inn 89.000 politifolk for å holde orden under helgens demonstrasjoner. De fleste av kampene i fransk toppfotball denne helgen er utsatt, og det samme gjelder opera- og teaterforestillinger.

Innenriksminister Christophe Castaner sa fredag at han ventet færre demonstrasjoner enn forrige gang, men la samtidig til at flere av dem som kommer er farlige.

– Blant demonstrantene er det ultravoldelige individer. De siste tre ukene har produsert et monster som har rømt fra skaperne sine, sa Castaner.

Turistattraksjoner som Eiffeltårnet, Louvre-museet og Musée d'Orsay er stengt og godt beskyttet av pansrede kjøretøy og politifolk utstyrt med skjold, og mange butikker og restauranter lukket dørene selv om det er midt i shoppingsesongen før julen.

Folk løper bort fra en brennende bil under demonstrasjoner i Marseille lørdag. Foto: Claude Paris / AP / NTB scanpix

Radikale og moderate

I kjølvannet av protestene de siste helgene har president Emmanuel Macrons regjering bestemt seg for å droppe den forhatte avgiftsøkningen på drivstoff, som utløste den første runden med demonstrasjoner.

Statsminister Édouard Philippe holdt fredag et møte med folk som betegnet seg selv som «moderate» representanter fra «de gule vestene». De oppfordret folk til å droppe helgens protester.

De mer radikale holder imidlertid stand, og i sosiale medier florerte det oppfordringer om å angripe politifolk og storme presidentpalasset som har skapt bekymringer for myndighetene. Mange av de mer radikale krever at Macron går av før de gir seg.

I tillegg til Frankrike har protestene spredd seg til nabolandet Belgia og også helt til Nederland.

Les mer: Frankrikes regjering åpner for gjeninnføring av formuesskatt

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!