RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Få barn som "gammel" - lev lenge

Sist oppdatert:
Føder du barn etter at du fyller 40, har du tre ganger så stor sjanse til å bli gammel enn kvinner som blir mødre i ung alder.

I en ny amerikansk undersøkelse konkluderer forskerne med at lang levetid kan ses i sammenheng med sent svangerskap og tidspunktet da kvinners menstruasjon opphører, skriver nettsiden forskning.no.

Tre ganger så sannsynlig
Ved å undersøke bakgrunnen til kvinner som ble over 100 år gamle, fant forskerne ut at det var tre ganger så sannsynlig at de hadde født barn etter at de var fylt 40 år, enn kvinner som døde før de ble 73 år.

I tillegg ble det påvist at kvinner som mistet menstruasjonen før de ble 40 år, hadde tydelig større dødelighet enn kvinner som naturlig mistet menstruasjonen etter de var fylt 50.

Flerbarnsmødre dør tidligere
Andre faktorer spiller også en rolle i forbindelse med menneskers dødelighet. Forskningsresultater viser at mennesker med få barn lever lengre enn de med mange barn. Videre viser det seg at mennesker som har høy utdanning, bedre arbeid og høyere lønn lever lengre enn de som ikke har disse fortrinnene.

I tillegg har amerikanske forskere funnet klar positiv sammenheng mellom sosial gruppe og levealder. Faste medlemmer av et kirkesamfunn levde for eksempel sju år lengre enn de som ikke hadde en slik sosial tilhørighet, ifølge forskning.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere