RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Få innvandrere til topps

Sist oppdatert:
Rekordmange innvandrere får jobb i staten, men tallene skjuler hva slags jobber.

Staten skryter av at de ansatte rekordmange innvandrere i løpet fjoråret. Men en nærmere kikk på statistikken viser at så godt som ingen får lederjobber.

Selv om regjeringskvartalet er kritthvitt, er arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen storfornøyd med presseoppslagene om de statlige virksomhetene.

- Av de 25 selskapene som har rapportert tilbake, så hadde vi ni prosent med innvandrerbakgrunn som var ansatt det året etter at vi tok initiativet. Det er jo over gjennomsnittet i befolkningen, sier Hanssen til TV 2 Nyhetene.

1.100 ble ansatt

Også inkluderings- og mangfoldsdirektøren er fornøyd med rapporten som viser at det ble ansatt 1.100 innvandrere i statlige virksomheter.

- Oversikten viser at de har gjort en mye bedre, og en mer omfattende innsats i 2006 enn det de hadde gjort i 2005, sier direktør Osmund Kaldheim i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

Men rapporten på 65 sider forteller ingenting om hvor innvandrere ble ansatt. Det vil heller ikke direktør Kaldheim svare på.

- Det å telle det er en vanskelig jobb, og det kan føre til at en kommer på viddene om man ikke regner riktig, sier han.

Flest på grasrota

Men TV 2 har undersøkt hvor de 1.100 innvandrerne har fått jobb. Og i listen over 32 virksomheter er det nesten ingen ansettelser før man kommer til de statlige sykehusene.

Halvparten av virksomhetene har faktisk ikke svart på undersøkelsen, eller ansatt en eneste innvandrer.

Med andre ord, nyrekrutteringen har skjedd i en sektor i staten som allerede er godt kjent for våre nye landsmenn. Og der arbeider de fleste på grasrotplan som vaskerimedarbeidere eller renholdere.

- Jeg prøver ikke å si at nå vi er i mål, men jeg er veldig uenig i beskrivelsen om at vi ikke gjør noe og at vi ikke får noe resultat. Vi har en lang vei å gå, men vi jobber himla intenst med det, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen til TV 2 Nyhetene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere