*Nettavisen* Nyheter.

Fabrikkerte norske kreftdata

Foto: (Scanpix)

En overlege ved Radiumhospitalet skal ha fabrikkert forskningsdata ved kreftforskningen på sykehuset.

13.01.06 17:52

Det går fram av et internt skriv, sendt til alle ansatte ved Radiumhospitalet fredag formiddag. Brevet er undertegnet administrerende direktør Åge Danielsen ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

Brevet til de ansatte

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, er skandalen som nå rulles opp den største innen norsk forskningshistorie noen sinne. Legen skal ha fabrikkert en pasientliste på opp til 900 pasienter.

De oppkonstruerte resultatene skal ha blitt gjengitt i det internasjonalt anerkjente forskningstidsskriftet «The Lancet» i oktober i fjor.

Granskingskommisjon
Radiumhospitalet setter nå ned en granskingskommisjon ledet av en internasjonal ekspert.

- Jeg kan bekrefte at det interne skrivet ble sendt ut i dag og at vi har satt ned en granskingskommisjon rundt dette, sier kommunikasjonsdirektør Trine Lind ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet til TV 2 Nettavisen.

I skrivet heter det at ledelsen ved sykehuset onsdag ble gjort kjent med rykter om at en av deres overleger har fabrikkert grunnlagsmateriale i sin forskning. Ledelsen igangsatte umiddelbart granskning av forholdet.

Grunnlagsdata
Den nevnte overlegen er ansatt på kreftklinikken og knyttet til Universitetet i Oslo. Han skal ha fabrikkert grunnlagsdata i sin kreftforskning. Kreftforskningen er også publisert i et internasjonalt forskningstidsskrift.

- Vi jobber nå intenst med å få alle fakta på bordet, slik at vi kan trekke konklusjoner av omfanget i saken. Uansett er en slik situasjon et mareritt for en internasjonalt anerkjent forskningsinstitusjon, som baserer seg på høy tillit, skriver Danielsen i brevet.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Lind skal forskningen dreie seg om kreft i munnhulen.

Omfattende gransking
Sykehuset jobber nå med å nedsette en eksternt ledet granskningskomité for å undersøke fakta i saken.

Nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere som på en eller annen måte berører saken, er varslet.

Sykehuset vil også vurdere pågående kliniske studier.

Granskningskomiteen består av representanter far Universitetet i Oslo, Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Kreftregisteret, og kreftklinikken på Montebello. Den skal ledes av professor Anders Ekbom ved Karolinska instituttet i Stockholm.

Norges forskningsråd vil også bli bedt om å delta i gruppen.

- Tragedie
Administrerende direktør Danielsen understreker alvorlighetsgraden i saken. Samtidig viser han til at dette er en personlig tragedie for den det gjelder.

- Dette er en alvorlig situasjon for sykehuset. Det dreier seg også om en dypt personlig tragedie, og en personalsak som skal håndteres på forsvarlig vis, sier han i internposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.