Facebook beklager blokkering av Nettavisen-artikkel

HINDRET DELING: Feilmeldingen innfelt dukket i helgen opp for alle som forsøkte å dele artikkelen fra Nettavisen.

HINDRET DELING: Feilmeldingen innfelt dukket i helgen opp for alle som forsøkte å dele artikkelen fra Nettavisen. Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen) / Skjermdump Facebook

- En myte at artikler blir stoppet automatisk bare fordi mange rapporterer dem inn, sier Facebook.

19.10.15 12:47

Facebook beklager nå at Nettavisens intervju med forfatter Halvor Fosli ble hindret for deling. De avviser at det var innholdet i posten som var var årsaken.

Her er intervjuet: Snakket med dem som føler seg fremmede i eget land

Etter å ha forsøkt å få svar fra Facebook gjennom helgen, fikk Nettavisen mandag morgen svar fra Nordens kommunikasjonssjef Peter Münster.

- Jeg kan bare kommentere dette på generelt grunnlag, ikke på detaljnivå, men når vi oppdager feil, så forsøker vi å ordne det, og det gjorde vi så raskt vi kunne i denne saken, sier Münster og beklager at Nettavisens artikkel ble blokkert for deling.

- Innholdet ikke problemet

Münster sier de er sikre på at det ikke er innholdet i posten som var problemet. Han sier det er en myte at Facebook automatisk blokkerer innhold bare det blir rapportert inn av mange nok.

Det er ikke tilfelle, ifølge Münster, som sier at innrapporterte poster blir gjennomgått og vurdert.

Münster sier Facebook ble klar over problemene Nettavisen opplevde på Facebook lørdag, men at de ville komme til bunns i saken før de svarte.

Det som skjedde i helgen var at Det store intervjuet med forfatter Halvor Fosli ble blokkert for deling på Facebook. Mange ønsket å dele intervjuet på sin Facebook-side, men fikk beskjed om at det ikke var mulig.

Les også: Nettavisen blokkert på Facebook

Feilmeldingen som dukket opp når leserne forsøkte å dele saken, fortalte at lenken en forsøkte å dele hadde innhold som ble blokkert av Facebooks sikkerhetssystem.

Nå åpnet for deling

Mandag er det mulig å dele Nettavisens artikkel, men du får et varsel om at siden inneholder en usikker lenke.

"If you can't remove this link and you still want to share it, please complete the security check below", heter det i dialogboksen som kommer opp.

Når denne sikkerhetssjekken er gjennomført, er det mulig å dele Fosli-artikkelen på Facebook.

- Når Facebook sier at det er tekniske årsaker som er årsaken, så har vi ingen grunn til å tvile på det. Det er likevel underlig at de fremdeles, etter to døgn, ikke kan si noe mer om hvilke problemer som ligger bak den blokkeringen vi opplevde i helgen, sier nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen i en kommentar.

- I dialogboksen som kommer opp mandag, ser vi at en av lenkene Facebook beskriver som mulig utrygg, handler om Nettavisens skattesøk. Kan dette være årsaken til problemene med deling?

- Det er det bare Facebook som vet. Og denne dialogboksen dukket så vidt jeg vet opp først mandag. Ifølge flere av våre lesere kom det ikke opp denne type meldinger i helga, sier Stephansen.

Han legger til at Nettavisen selvsagt aksepterer beklagelsen fra Facebook, men at avisen gjerne vil komme til bunns i hva slags tekniske problemer det kan være snakk om.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nettavisens side inneholder lenker som kan være utrygge, skriver Facebook. Foto: Faksimile


Ingeborg Volantror blokkeringen på Facebook skjedde av tekniske årsaker, ikke redaksjonelt innhold. Foto: Anders Lea Karlskås

NRK opplevde også blokkering

Ingeborg Volan tror også det er en teknisk årsak til delingsproblemene, da hun får høre om feilmeldingen. Volan er spesialrådgiver for sosiale medier i NRK og leder for Norwegian Online News Association (NONA).

- Jeg tror blokkeringen mest sannsynlig skyldes noe teknisk, ikke redaksjonelt innhold.

- NRK har opplevd å bli blokkert på grunn av innhold. Da fikk vi beskjed om at innholdet brøt med Facebooks retningslinjer.

Hun forteller at det som regel da er en av brukerne som har rapportert innholdet som støtende.

- I vår tilfelle var det en naken kvinne som var årsak til blokkeringen. Innslaget var fra Newton og handlet om fødsel og svangerskap. Vi synes åpenbart det er problematisk når Facebook opptrår som overredaktør for NRKs innhold. Men i dette tilfellet for Nettavisen tror jeg altså ikke det er årsaken, sier Ingeborg Volan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.