*Nettavisen* Nyheter.

Facebook-gruppe hetser Trine Skei Grande: - Jeg har hatt behov for politibeskyttelse

HETSES: Trine Skei Grande hetses på Facebook-gruppen «NEI til Trine Skei Grandes flyseteavgift.» Venstre har flere ganger kontaktet Facebook for å få slutt på aktiviteten, uten resultat. Foto: NTB Scanpix/Facebook

Sprer falske nyhetsartikler.

15.12.16 21:05

For nøyaktig et år siden, den 15. desember 2015, ble Facebook-gruppen «NEI til Trine Skei Grandes flyseteavgift» stiftet. I skrivende stund har gruppen 80.210 følgere.

- Har hatt behov for politibeskyttelse

Inne på gruppen deler administratorene en rekke artikler som angår Trine Skei Grande og Venstre, hvorav flere av dem er falske. Artikler fra mediehus som Nettavisen, VG og Klassekampen spres med falsk tittel og ingress. I kommentarfeltene florerer det med hetsende kommentarer om Venstre-lederen.

- Jeg har opplevd at trusselnivået har økt dramatisk ved slike spredninger av falske nyheter. I perioder har jeg hatt behov for politibeskyttelse, sier Skei Grande til Nettavisen.

LES OGSÅ: Falske nyheter på Facebook er et problem – fire studenter løste det på 36 timer

Hun ser med bekymring på de falske artiklene som spres på gruppen.

- Det som er skremmende er at vi har sett en hel amerikansk valgkamp basere seg på falske nyheter, og vi ser at trusselnivået knyttet til politikeren øker når slike ting øker. Enkelte deler nok disse artiklene fordi de synes det er morsomt, men de forstår nok ikke at det ikke er alle som forstår at dette er humor. Det er ikke alle som er utrustet nok til å kunne sile mellom fleip og fakta, sier Skei Grande, og legger til:

- Min oppfordring til alle som deler falske nyheter, er å tenke seg godt om og vurdere hvilket samfunn de egentlig bidrar til.

LES MER: Trine Skei Grande pepret med SMS fra protestgruppe

Leser ikke kommentarene

Skei Grande forteller at administratorene bak gruppen er flinke til å slette kommentarer som kritiserer måten gruppen opptrer på.

- Det sitter noen der og passer godt på. Dette er en gruppe lagd direkte for personhets og politikerhat.

- Hva tenker du når du leser kommentarene inne på gruppen?

- De leser jeg ikke. Det er livet for kort til.

Venstre-lederen forteller at hun imidlertid har tatt direkte kontakt med enkelte som har kommet med hetsende kommentarer inne på hennes Facebook-side.

- Det har jeg gjort mange ganger. Da har jeg spurt om det er slik de vil at barna deres skal oppføre seg, eller om det bare er voksne som får lov til å snakke til hverandre på den måten. Som regel får jeg en unnskyldning til svar, sier Skei Grande.

LES OGSÅ: - Facebook-ansatte bekymret over falske nyheter

- Ren trakasseringskanal

Sveinung Rotevatn (V) har torsdag gått ut på Facebook og advart mot de falske nyhetene som spres på gruppen. Han omtaler Facebook-gruppen som «en ren trakasseringskanal av Trine, der personkarakteristikkene flyter fritt».

Klikk på bildet for å forstørre.

ADVARER: Sveinung Rotevatn advarer om de falske nyheten som spres på Facebook-gruppen «NEI til Trine Skei Grandes flyseteavgift». Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

«Eg har ingenting i mot at folk jobbar mot flyeseteavgifta eller andre politiske vedtak. Men ein må klare å gjere dette utan å drive med grov personhets. Og ein må klare å gjere det utan å spreie rein løgn og falske nyhende. Slik er øydeleggjande for den politiske debatten,» skriver Rotevatn, som oppfordrer sine Facebook-venner til å melde seg ut av gruppen.

«Det er veldig bra at de og andre får utløp for politisk engasjement via facebook-sider og andre kanalar på nettet. Men eg håpar de kan gjere det gjennom meir heiderlege og etterrettelege kanalar enn denne Facebook-sida,» avslutter Ventre-politikeren.

LES OGSÅ: Unge politikere mottok drapstrusler på Twitter: - Men det er ikke vi som er ofrene

Falsk tittel og ingress

I en Nettavisen-artikkel om en måling der MDG, SV og Venstre faller under sperregrensen har ingressen blitt endret til «-Under sperregrensen? Kan jeg ikke fatte. Vi har jo Norges beste politikk, sier en rasende Trine Skei Grande (V) til Nettavisen.»

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Skjermdump Facebook

Det samme har skjedd i en artikkel fra Klassekampen, også den omhandler en dårlig meningsmåling for Venstre. Her er ingressen endret til: «Venstre er mer enn halvert på ny meningsmåling. - Dette kan jeg ikke forstå. Vi har jo Norges beste politikk på alle felt, sier Trine Skei Grande.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Skjermdump Facebook

I en VG-artikkel om Stortingets etterlønn er både tittel og ingress endret. «Dobbel etterlønn faller - Trine Skei Grande er skuffet» står det i tittel. «- Ingen fortjener toårig etterlønn like mye som meg, sier en oppgitt Trine Skei Grande til VG,» er ingressen.

Har klaget til Facebook

Etter kommentarene å dømme, er det ingen som mistenker artiklene for å være falske. Der florerer det med hetsende kommentarer av type «hun beviser gang på gang at hun er totalt hjernedød» og «kanskje på tide å bli kvitt noen kilo, Trine».

Venstre har ved flere anledninger klaget til Facebook i håp om å få slutt på aktiviteten, uten resultet. Aftenposten har fått tilgang til et e-post svar fra Facebook som Venstre mottok 12. mai, hvor det står:

«Takk for at du tar deg tid til å rapportere noe du mener bryter med våre standarder. Slike rapporter bidrar til å gjøre Facebook til et trygt sted der man føler seg velkommen. Vi har gjennomgått siden du rapporterte for trakassering. Vi mener at den ikke bryter våre standarder.».

LES OGSÅ: Facebook utestenger falske nyhetsnettsider

Facebook vil jakte falske nyheter

I en pressemelding torsdag skriver Facebook at de nå iverksetter nye tiltak for å hindre spredning av falske nyheter i det sosiale nettverket.

Det skal både bli lettere å varsle om at en melding er falsk, i tillegg til at Facebook vil engasjere utenforstående faktasjekkere. Falske meldinger vil bli merket slik at det kommer opp en advarsel hvis man ønsker å dele den med andre brukere.

– Vi tror på at man skal gi folk en stemme, og at vi ikke på egen hånd kan agere som sannhetens vokter, så vi vil håndtere dette problemet på en forsiktig måte, skriver Facebook i pressemeldingen.

Selskapet skriver videre at innsatsen skal rettes inn mot «det verste av det verste, på klare svindelhistorier som blir spredt av spammere for deres egen vinnings skyld».

Hvis en rekke brukere varsler om at en nyhet er falsk, vil Facebook sende historien videre til faktasjekkere. Hvis de finner ut at den er usann, vil den bli merket som «omdiskutert», og det vil være en lenke som forklarer hvorfor.

De omstridte historiene vil ikke bli fjernet umiddelbart, men muligens vil de havne på bunnen av brukerens nyhetsstrøm. Samtidig vil det ikke være mulig for firmaer eller enkeltpersoner å betale for at disse historiene få ekstra god plass i strømmen. (©NTB)

LES OGSÅ: Facebook vurderer å merke mistenkelige nyheter

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag