Onsdag ettermiddag, på selveste nasjonaldagen, kom nyheten om at drapsdømte Joshua French er løslatt fra fengsel i Kongo.

Moren til French, Kari Hilde French (67), sin lange kamp for å få sønnen hjem, førte altså frem.

- Takk til vår kjære sønn og bror for din livskraft, styrke og utholdenhet. Vi har endelig fått deg hjem, og gleden er ubeskrivelig, skrev hun på sin blogg.

Les også: Frenchs advokat: Ulidelig spennende før flyet fikk ta av

Engasjement

Frenchs løslatelse vakte også sterke reaksjoner blant det norske folk. Nyheten om at 35-åringen er tilbake i Norge, ble raskt spredt på sosiale medier, og toppet listen over de mest populære sakene på Facebook i går.

Onsdag 17. mai handlet de syv mest delte artiklene i Norge om Frenchs løslatelse.

I kommentarfeltene var det mange som uttrykte glede og støtte til French, men det var også flere som mente det ikke var riktig å hylle ham.

Men uavhengig av synspunkt på selve rettssaken og Frenchs behandling i Kongo, var det én ting de aller fleste var enige om: At Mamma French har gjort en beundringsverdig jobb med å få sønnen løslatt.

«Kjære mamma, du skal hylles!! Uansett, spiller ingen rolle, helt uvesentlig. Du har rørt, imponert og ikke minst vist hvor sterk en mors kjærlighet er til sitt barn,» skriver en i Nettavisens kommentarfelt.

«Helt uavhengig av hva man måtte mene om den juridiske saken, Kari Hilde French er et vakkert menneske som har stått på som en helt i mange år, og som har knyttet gode og viktige kontakter mellom nordmenn og kongolesere,» skriver en annen.

- Deler smerten

Joshua French er norsk og britisk statsborger. Han startet sammen med nå avdøde Tjostolv Moland et sikkerhetsselskap i Uganda. French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa, og French ble tiltalt og dømt for å ha drept kameraten sin.

I blogginnlegget 17. mai, skriver Kari Hilde French at de deler smerten med Molands familie:

«Men på denne dagen kjenner vi også på sorg. Våre tanker går til familien Moland som ikke fikk sin sønn hjem med livet i behold. Vi deler smerten med dem.»


Fikk du med deg denne videoen?