Facebook-siden ga elevene sjokk

REAGERER: Både elevrådsleder Rodwal Hadi ved Kuben videregående og Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied reagerer på ytringene og aktivitetene til samfunnsfaglæreren Max Hermansen.

REAGERER: Både elevrådsleder Rodwal Hadi ved Kuben videregående og Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied reagerer på ytringene og aktivitetene til samfunnsfaglæreren Max Hermansen. Foto: (Privat/Nettavisen)

- Han mangler respekt for andres tro.

16.01.15 10:06

OSLO (Nettavisen): Elevene reagerte med vantro og sinne da de så hva læreren og Pegida-talsmann Max Hermansen (54) hadde lagt ut på sin åpne Facebook-side om profeten Muhammed og islam.

- Det er ikke bra det han har gjort. Det viser mangel på respekt for andres tro, sier Rodwal Hadi, elevrådsleder ved Kuben videregående til Nettavisen.

Også Utdanningsforbundets leder reagerer:

- Det er en menneskerett å ytre seg, men det er ingen menneskerett å være lærer, sier Ragnhild Lied.

Sammenligner islam med nazisme

På sin Facebook-side har Max Hermansen blant annet lagt ut bilder som framstiller islam som en helsefare på linje med røyking og trekker paralleller mellom islam og nazismen. Han har også lagt ut illustrasjoner som omtaler profeten Muhammed som en som fremmet krig og vold, undertrykkelse, intoleranse og pedofili.

Hermansen har en åpen profil, så hvem som helst kan gå inn og se hva han legger ut på Facebook.

- Grenser til mobbing

- Vi har ytringsfrihet, men dette grenser til mobbing av mennesker med en annen tro, mener Rodwal Hadi.

Hadi bekrefter at innholdet på Facebook-siden til Hermansen og hans initiativ til demonstrasjoner mot islam og muslimsk innvandring er blitt et hett samtaleemne blant elevene.

Han forteller at det også har kommet reaksjoner fra elever på andre videregående skoler i Oslo.

Hadi understreker at han er tilhenger av at alle står sammen uansett bakgrunn, mot terrorisme og ekstremisme, diskriminering og mobbing.

- Det er dumt at han skjærer alle over én kam. Jeg er muslim, men jeg støtter ikke terrorisme, ekstremisme og rasisme, sier elevrådslederen.

Utdanningsforbundet reagerer

Lærerorganisasjonen Utdanningsforbundet støtter elevene i at Hermansen kan ha gått for langt.

Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied sier det må stilles strengere krav til lærere når det gjelder hva de kan ytre som privatpersoner.

Les også: - Straks du sier et skeivt ord om islam, risikerer du å bli angrepet


PÅ FACEBOOK: Max Hermansen flagger sin tilknytning til Pegida-bevegelsen tydelig på sin Facebook-side og har blant annet også med en "helseadvarsel" når det gjelder profeten Muhammed og islam. Foto: Faksimile


Utdanningsforbundet bekrefter at de har fått flere spørsmål angående Max Hermansen, som inntil i oktober i fjor fungerte som lærer på Kuben videregående skole.

Les også: - Han skjærer alle over én kam

- I strid med Opplæringsloven

Ragnhild Lied sier lærere har samme ytringsfrihet som alle andre, men at lærerne som velger å ytre seg i det offentlige rom på fritiden også vil bli vurdert ut fra at de er lærere.

- Når Max Hermansen generelt omtaler islam som en totalitær ideologi på linje med nazisme og fascisme, opptrer han helt i strid med formålsparagrafen i Opplæringsloven som alle lærere er forpliktet på. Det er ikke uproblematisk. Vi legger til grunn at dette også blir tatt opp med Hermansen av de som har ansvaret for det i Osloskolen, sier hun.

STILLER KRAV: - Spissformulert kan man si at det er en menneskerett å ytre seg, men det er ingen menneskerett å være lærer, sier Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Jeg er ikke medlem i noen arbeidstakerorganisasjon, og disse uttalelsene viser at jeg åpenbart ikke har noe i Utdanningsforbundet å gjøre, sier Hermansen til Nettavisen.

Les også: - Full splid i Pegida

- Strengere krav

Utdanningsforbundets leder mener det er riktig å stille strengere krav til lærere enn andre, for eksempel om hva de ytrer på Facebook:

- Det blir, og etter min mening med rette, stilt andre og strengere krav til lærere. Spissformulert kan man si at det er en menneskerett å ytre seg, men det er ingen menneskerett å være lærer, sier Lied.

- Skal bygge på respekt

Hun peker på at Opplæringsloven sier at undervisningen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som også kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.

Fakta

Max Hermansen

Opplæringen skal gi innsikt i kulturelt mangfold og vise respekt for den enkeltes overbevisning, heter det blant annet.

Les også: – Muslimer i Norge frykter Pegida

- Ingen kommentar

Rektor ved Kuben videregående skole, Kjell Ove Hauge, sier til Nettavisen at han ikke har noen kommentarer å gi i saken.

Fra Utdanningsetaten og kommunikasjonsdirektør Trine Lie Larsen får Nettavisen dette svaret:

- Alle ansatte i Osloskolen har ytringsfrihet på linje med alle andre norske borgere. Samtidig må lærere i Osloskolen i sitt arbeidsforhold forholde seg til de rammer som følger blant annet av diskriminerings- og arbeidsrettslovgivningen så vel som opplæringsloven. Utover dette kan vi ikke gå nærmere inn i detaljene i saken.

SYKEMELDT: Max Hermansen er for tiden sykemeldt fra jobben som lærer ved Kuben videregående og Etterstad videregående. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)


Max Hermansen selv sier til Nettavisen at han ikke er overrasket over at noen kan føle seg krenket av det han har lagt ut på Facebook.

Han sier han likevel føler seg sikker på at det ikke er i undervisningen hans elever har følt seg krenket.

- Der er jeg profesjonell lærer og følger lærerplanen, sier han.

Les hele intervjuet med Max Hermansen her

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.