RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Fadese-paviljongen rives nå

Sist oppdatert:
I dag startet rivingen av den splitter nye kunstpaviljongen ved Nasjonalmuseet i Oslo. Statsbygg går i seg selv.

Klokken 11 torsdag startet rivingen av den omstridte kunstpaviljongen «Frosken» på Tullinløkka ved Nasjonalmuseet.

- Det eneste gode med denne saken er at det har blitt stor oppmerksomhet rundt bruken av regnskogstømmer i Norge, sier administrerende direktør Øivind Christoffersen i Statsbygg.

River 480 kvadratmeter
Bare en knapp måned før det spesielle bygget skulle stå ferdig for å huse den store jubileumsutstillingen i forbindelse med 100-årsmarkeringen av unionsoppløsningen, må 480 kvadratmeter med kryssfinér på den 700 kvadratmeter store konstruksjonen rives.

Bakgrunnen er avsløringen av at Statsbygg nok en gang har brukt tømmer fra truet regnskog. Senest i fjor la Statsbygg regnskogparkett på Universitet i Tromsø. Men lørdag sa moderniseringsminister Morten Meyer stopp og forlangte riving.

- Skandale
Lederen i Regnskogfondet, Lars Løvold, sa til NRK tidligere i uken at kunstpaviljongen til Nasjonalmuseet er en skandale.

Overfor NRK påpekte Løvold at statsråd Morten Meyer for bare ett år siden lovet Stortinget og det norske folk at det aldri skulle forekomme bruk av regnskogsmaterialer i offentlige bygg.

Nå blir han invitert av Statsbygg til å bidra med kompetanse for å unngå lignende blødmer i fremtiden.

- Krystallklart signal
- Dette er et krystallklart signal til byggebransjen om å unngå tropisk tømmer i framtida. For at dette ikke skal skje igjen i våre prosjekter, jobber Statsbygg også med å skjerpe kontraktene med våre leverandører og stille klarere krav til dem, sier administrerende direktør Øivind Christoffersen i Statsbygg.

Statsbygg er byggherre og prosjektleder for paviljongen, som skal være en midlertidig utstillingshall på søyler i anledning markeringen av unionsoppløsningen. Firmaet Roald Johansen AS er totalentreprenør for prosjektet.

I en pressemelding torsdag opplyser Statsbygg at det nå også gir støtte til forskningsprosjekter i regi av Byggforsk, som utvikler systemer «for å velge riktig materialer ut fra et miljø- og samfunnsansvar».

- Ren demonstrasjon
Rivingen av materialer fra trær som allerede er felt, gavner ingen, det er ren symbolikk. Og det er skattebetalerne som må betale, skriver TV 2 Nettavisen på lederplass i dag.

- La oss derfor gi alle berørte parter et råd om å avslutte galskapen her og nå, og ikke la skattebetalerne svi for statlig udugelighet. La tømmeret stå, men gi Statsbygg et pålegg om å donere et tilsvarende millionbeløp til regnskogsplanting.

Hva mener du? Diskutér saken her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere