*Nettavisen* Nyheter.

Færre kommuner i Ernas gapestokk

Flere og flere kommuner får skikk på økonomien og strykes av lista over dem som er under statlig kontroll. I dag teller lista 89 navn.

12.08.05 16:13

Kommunal- og regionaldepartementets «gapestokk» er offentlig tilgjengelig på departementets websider og lister per i dag opp 89 kommuner.

Se den komplette lista her.

Nykommere og slettede
Selje, Kongsvinger, Åsnes, Folldal, Voss og Odda er nykommerne på lista, mens Vega, Vestvågøy, Sortland, Kvæfjord, Kåfjord, Lenvik, Ørland, Lillesand, Nord-Odal, Sør-Odal og Elverum er slettet i løpet av juli og august.

Stor nedgang
I løpet av de siste fire månedene har det vært en stor nedgang av kommuner på lista, som heter «Register for betinget godkjenning og kontroll» (ROBEK). Av Norges 433 kommuner, er i dag 89 satt under statlig kontroll. I april i år var antallet 124, men fram til i dag har hele 44 kommuner gått ut og bare ni nye kommuner er blitt meldt inn i registeret.

- Ikke satt under administrasjon
Kommunal- og regionaldepartementet understreker i en pressemelding at kommunene og fylkeskommunene i registeret ikke er satt under statlig administrasjon.

- Det er kun snakk om en viss styrking av den statlige kontrollen slik det ble praktisert overfor samtlige norske kommuner før loven ble endret i 2000. De fleste kommunene har etter endringen i kommuneloven fått større handlefrihet og er gjenstand for mindre statlig kontroll, heter det fra departementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag