Færre obduksjoner bekymrer

Et synkende antall obduksjoner fører til at flere drap ikke oppdages. Det hevder professor Torleiv Rognum ved Rettsmedisinsk institutt.

Spørsmålet om obduksjoner er igjen aktualisert etter drapet på Meta Øverli på Høybråten i Oslo. Etterforskere og lege som kom til kvinnens leilighet konkluderte med at det dreide seg om et naturlig dødsfall. Først da kvinnen ble obdusert ved Rettsmedisinsk institutt tre dager senere, ble det slått fast at Øverli ble drept med flere knivstikk, skriver VG Nett.

Misliker utviklingen
Rognum vil ikke kommentere konkrete saker og har heller ikke hatt befatning med denne obduksjonen, men på generelt grunnlag er rettsmedisineren klar i sitt budskap. Han misliker utviklingen med færre obduksjoner.

- Et synkende antall obduksjoner fører nødvendigvis til at ting blir oversett. Jeg har selv opplevd at man først ved en obduksjon ser at det dreier seg om drap. Det har alle rettsmedisinere. Livet er det høyeste rettsgode, og dermed trues rettssikkerheten når færre obduseres, sier Rognum til TV 2 Nettavisen.

Foto: Jørgen Berg

- Bort fra politidistriktene
Den erfarne rettsmedisineren tror dårlig økonomi rundt i politidistriktene er noe av forklaringen på at færre døde sendes til obduksjon

-Tidligere var det en sentral finansiering på dette. Nå er det desentralisert. Jeg skulle ønske finansieringen av dette ble løftet bort fra politidistriktene, sier Rognum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.