Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Færre trampoline-skader

Foto: Scanpix/Gorm Kallestad
Sist oppdatert:
Leger og forsikringsselskap ropte lenge varsku om de mange trampolineskadene. Nå avtar trenden.

Legekontor og sykehus rant over av smårollinger med forstuede ankler og knekte tenner etter at de store, runde trampolinene inntok landets hager.

Langt færre skader
I fjor mottok If, Norges største skadeforsikringsselskap, én skade hver arbeidsdag i sommerhalvåret. Så langt i år kan selskapet notere langt færre brudd og forstuinger.

- En logisk forklaring kan være at mange foreldre har kjøpt sikkerhetsnett. I tillegg er de kanskje flinkere til å passe på at det ikke er så mange barn på trampolinen samtidig, sier leder for personskadeavdelingen, Tor Kølbel, til TV 2 Nettavisen.

Barn i alderen tre til ti år skader seg hyppigst, og det er tennene som er mest utsatt: Hele seks av ti skader er tannskader. Ofte klarer ikke de minste barna å ta imot støtet når de lander, og haken stanger mot kneet.

Hvis det er flere barn på trampolinen samtidig, kommer de lett borti hverandre. Andre skader kan skje når barna faller mot fjærene eller kanten på trampolinen.

Roligere lek med nett
- Noen graver trampolinen ned i plenen. Hjelper det?

- Det hjelper mot å falle av trampolinen, men vi ser at de fleste skadene skjer på selve trampolinen.

- Hvorfor er det da sikkerhetsnettet som får æren for færre skader?

- Jeg har ikke noen stor filosofisk forklaring på dette, men det er kanskje en annen type lek som gjør at antall skader reduseres. Det er ikke bare hopping - i nabolaget mitt er det for eksempel mange som leker med ball på trampolinen. Det har også vært mye fokus på bruk av trampoliner, det har helt sikkert ført til at foreldre har blitt flinkere til å passe på, forklarer Kølbel, som også tror været spiller en avgjørende rolle i bruken.

Ikke så trendy
Gresvig omfatter Norges største sportskjede G-Sport og Intersport, og forteller om en markant økning i salg av sikkerhetsnett. I fjor kjøpte bare tre av ti kunder sikkerhetsnett til sin trampoline. I år selger kjedene et antall sikkerhetsnett som tilsvarer ett til annenhver solgte trampoline.

Produktsjef i Gresvig, Andreas Hertzenberg, tror trenden også kan skyldes at trampolinene ikke er så populære som tidligere.

- Det er som med rulleskøyter – det er ikke så trendy lengre. Markedet er mettet, og salget faller. Kanskje blir ikke trampolinene brukt så mye som før, heller, tror Hertzenberg.

Det er imidlertid mange aktører og tøff konkurranse i trampolinemarkedet, og Gresvig har dermed ingen oversikt over antall solgte sikkerhetsnett på landsbasis.

Eiere kan stilles ansvarlig
For eiere av trampoliner kan det være verd å merke seg at man kan stilles til ansvar dersom andres barn skader seg på deres trampoline. Dette gjelder imidlertid «grovt uaktsomhet», som at trampolinen står tilgjengelig for andre når man ikke er tilstede ved at man ikke har trekk over den, eller at den står på et åpent område.

Selv om antall skader går ned, er det fortsatt noen som er uheldige. Hvis det er flere barn på trampolinen samtidig, oppfordrer Kølbel foreldrene til å passe på at barna har omtrent samme vekt.

- Ellers er det sannsynligvis både sunt og moro, vedgår Kølbel i If Skadeforsikring.

- Har du prøvd selv?

- Jeg har jo prøvd, og synes det er fin mosjon. Men nå er kanskje ikke jeg den mest driftige i utøvelsen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!