*Nettavisen* Nyheter.

Falmet børsoppgang

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Oslo Børs klarte ny årsbeste, men oppdriften avtok mot slutten av dagen.

11.01.10 18:37

Oslo Børs Hovedindeks steg mandag 0,4 prosent til 383,84 poeng, påvirket av gode vekstsignaler fra Kina. Det er det høyeste nivået på 16 måneder. Men oppturen var klart sterkere tidligere på dagen. Da var indeksen nær 390 poeng.

Av tungvekterne bidrog Frontline mest, med en oppgang på 3,8 prosent til 186,80 kroner. Jefferies & Co hever Frontline fra underperform til kjøp, ifølge Dow Jones Newswires. DnB Nor og Orkla steg begge 2,2 prosent, til henholdsvis 67,85 og 57,60 kroner. Staoil klatret 1 prosent til 149,20 kroner.

Feil vei gikk det for REC, som falt 4,4 prosent til 40,85 kroner. Societe Generale kutteraksjen fra kjøp til hold, ifølge dn.no. DnB Nor Markets tar REC-aksjen ut av sin anbefalte portefølje, mens Nordea og Orion satser på REC.

Les mer: Meglernes favoritter

Stolt-Nielsen steg 6 prosent til 100,50 kroner. Aksjen har steget 25 prosent på seks dager. Mandag meldte selskapet om kjøp av fire tankere.

Les mer: Stolt-Nielsen kjøper fire tankere

Bulkrederiene Jinhui og Golden Ocean steg begge drøyt 5 prosent, til henholdsvis 31,80 og 12,91.

Hopp i eksport og import
Kina klemmer til med en sterk vekst i eksporten samtidig som importen også gjør et solid hopp. Dette skaper optimisme om hvordan den økonomiske bedringen vil gå videre.

De gode nyhetene fra Kina i løpet av helgen har sørget for en sterk opptur for de asiatiske børsene, og dette smitter over på det europeiske aksjemarkedet.

Kina er blitt selve motoren i opphentingen etter at finanskrisen ga en global nedtur for økonomien. For første gang på 14 måneder steg eksporten fra Kina. I desember økte eksporten med 17,7 prosent sammenlignet med desember året før, mens importen kunne vise til en bedring på hele 55,9 prosent.

Tallene blir av økonomene tolkete som et tegn på at den globale etterspørselen for alvor er i ferd med å ta seg opp igjen. Det er godt nytt for økonomien og det igjen sørger for at investorene blir fornøyde.

Olje opp og ned
Oljeprisen begynte sterkt mandag, trolig påvirket av signalene fra Kina, men utover dagen har den falt tilbake. Et fat Brent-olje for februarlevering koster nå 81,11 dollar, et fall på 26 cent.

Dette kan nok ha bidratt til at oppturen på Oslo Børs avtok utover dagen.

Venter på Alcoa
Resultatsesongen sparkes i gang mandag. Da kommer den amerikanske aluminiumsprodusenten Alcoa med sine tall etter fjerde kvartal. Alcoa er først ut av de største selskapene på Dow Jones-indeksen som hvert kvartal rapporterer hvordan det siste avsluttede kvartalet gikk. Aluminiumsprodusentens rapport markerer begynnelsen på en periode som strekker seg over flere uker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.