Falsk alarm om omskjæring

Foto: (TV 2)

Det ble slått alarm i sommer, men ingen somaliske jenter fra Norge skal være omskåret, ifølge ny rapport.

03.10.07 08:13

For første gang har Helsedirektoratet fått kartlagt mistanken om somaliere i Europa som tar med døtrene sine til hjemlandet for å omskjære dem i ferien. Den ferske rapporten avslører svenske, danske og finske ofre, men ingen norske jenter.

Rapporten, som TV 2 har fått tilgang til, er utarbeidet av professor Aud Talle ved Universitetet i Oslo og konklusjonen hennes etter to års arbeid er klar:

Ingen fra Norge
38 omskjærere som er dybdeintervjuet opplyser at de har kjønnslemlestet tusenvis av jenter i Somalia. Men 125 jenter er omskåret fra en rekke europeiske land og Midtøsten. Danmark, Sverige og Finland er nevnt av de 38 kvinnelige omskjærerne. Men ingen ungjenter fra Norge.

Rapporten ble mandag oversendt Barne- og likestillingsdepartementet. Den skal inngå i det arbeidet som departementet nå gjør før de legger frem en ny handlingsplan mot kjønnslemlestelse innen utgangen av året.

Tre statsråder la frem hastetiltak mot omskjæring denne sommeren.

- Det viktigste er å beskytte barn mot at alvorlige overgrep skal skje, sa statsråd Karita Bekkemellem på pressekonferansen i slutten av juni.

Bakgrunnen for akuttiltakene var bla en NRK-reportasje fra Somalia. i juni der ble det hevdet at 185 norsksomaliske jenter var omskåret i hjemlandet i løpet av de siste årene.

- Vi vet at det er en rekke kvinner som har kommet fra land i Afrika som er blitt omskårne før de kom til Norge. Men vi har ingen eksakt kunnskap om at dette har skjedd kvinner etter at de kom til Norge, sier divisjonsdirektør Frode Forland i Helsedirektoratet.

For første gang ba derfor Helsedirektoratet om forskning på eksilsomaliere og omskjæring. Resultatene er oppsiktsvekkende og stikk i strikk med alle oppfatninger om hva som skjer i det lukkede norsk-somaliske miljøet.

- Hva viser rapporten om jenter fra Norge som blir sendt tilbake for å bli omskåret?

- De tallene som fremgår her sier ikke noe om jenter fra Norge, sier divisjonsdirektør Frode Forland.

I rapporten opplyser 38 omskjærere fra byene Hargeisa og Burao at de har kjønnslemlestet tusenvis av jenter i Somalia. 125 av jentene kommer fra land utenfor Somalia.

Her er et utdrag fra rapporten: «Av de eksilland som ble nevnt hyppigst kommer England på første plass. Hele åtte omskjærere nevner at de har omskåret jenter fra England. De arabiske emiratene og Nederland nevnes begge tre ganger. Sverige, Danmark, og Europa nevnes alle to ganger og landene Qatar, Saudi-Arabia og Finland nevnes én gang hver.»

Det er professor Aud Talle ved Universitetet i Oslo som står bak forskningen.

192438

De 38 omskjærerne har omskåret totalt 125 jenter over en gjennomsnitts virksomhetsperiode på 20 år. Og av disse jentene som de har 38 har omskåret, er det ingen som har oppgitt noen norske. De fleste kommer fra England, Saudi Arabia, de kommer fra Holland, Sverige, Danmark og Finland er også nevnt, sier professor Aud Talle til TV2 Nyhetene.

Helsedirektoratet har nå oversendt den ferske omskjæringsrapporten til barne- og likestillingsdepartementet. Det er den første konkrete tallfestingen av den grusomme skikken – utarbeidet av norske myndigheter.

- Vi har grunn til å feste lit til det arbeidet som professor Talle har utført. Oppdraget ble gitt i 2005 og intervjuene startet da. Og de ble sluttført i sommer, sier divisjonsdirektør Forland.

18.000 i Norge
Det bor 18.000 somaliere i Norge. De mener det har skjedd en positiv utvikling de siste årene. Mange mener politikerne har forhastet seg med å stigmatisere og stemple det norsk-somaliske miljøet.

- Vi sier ikke at kjønnslemlestelse ikke finnes i vår kultur. For det finnes. Men vi jobber for at det skal bli slutt. Vi er ikke glad for den kulturen vi har. Jeg vil ta med barna mine til Somalia hvis jeg får muligheten. Men jeg vil ikke omskjære dem. Og jeg vil tro at alle mødre er som meg, sier Lul Hassan Kulmiye.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag