*Nettavisen* Nyheter.

Falske gatebarn skremte Oslo

Oslo-politiet rykket mandag ut og «arresterte» falske gatebarn i sentrum.

20.03.06 15:46

Leder Monica Jankowiaki i organisasjonen Aktiv Barnehjelp, som sto bak dukkestuntet i Oslo sentrum mandag, sier i en pressemelding at hun «har forståelse for at dukkene skapte reaksjoner, men synes det er synd at løsningen ble å «arrestere» dem fordi de ikke hadde tillatelse til å være i området rundt Stortinget T-banestasjon».

- Er det riktig at dere arresterte dukkene?

- Vi rykket ut etter melding om at det lå to barn og sov på en papplate i Akersgata. Der fant vi at det ikke dreide seg om barn, men dukker, som vi tok med oss. Vi fjernet dukkene fordi organisasjonen ikke hadde tillatelse til å demonstrere på denne måten, forteller operasjonsleder André Kråkenes ved Oslo politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Ingen telefonstorm
I pressemeldingen fra Aktiv Barnehjelp står det også at «Oslo politikammer mottok usedvanlig mange telefoner fra fortvilte borgere på vei til jobb i dag tidlig, og måtte til slutt rykke ut å fjerne dukkene som skulle illustrere russiske gatebarns virkelighet på gata og metrostasjoner i Moskva.»

Politiet avdramatiserer hendelsen.

- Å si at det var «en telefonstorm av bekymrede borgere», er sterkt overdrevet. Vi fikk inn to eller tre telefoner, sier operasjonsleder Kråkenes.

Fikk blest
Dukkene var en snedig måte å skaffe seg oppmerksomhet på for organisasjonen Aktiv Barnehjelp.

– Vi skal i første omgang gjøre oss kjent i Norge og etablere oss som et trygt og troverdig alternativ til andre ideelle organisasjoner, sier leder Monica Jankowiak i Norge i en pressemelding.

Organisasjonen jobber for at det norske folk skal bli bedre kjent med de forholdene som gatebarn i Russland lever under.

- De hadde fått lov av Oslo kommune til å ha en stand på Egertorget, men ikke til å sette fra seg dukker i barnestørrelse på ulike plasser i sentrum. Vi ga dem derfor muntlig pålegg om å holde dukkene sine på standen, sier operasjonsleder Kråkenes til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag