RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Falske mobiler velter inn i Norge

Sist oppdatert:
Tollvesenet beslaglegger svært mange falske mobiltelefoner, og piratsmugling øker dramatisk.

(iOslo.no) Tollmyndighetene i Oslo beslagla 2500 falske mobiltelefoner i 2007. Det er piratkopier av forskjellige merker som kommer inn, og Tollvesenet kan nå bekrefte at smuglingen av piratmobiler øker. Noen nordmenn bestiller disse telefonene på nettet til seg selv, mens andre kjøper større kvanta for å videreselge.

Voldsom økning
- Det tas mange mobiltelefoner i år. Vi snakker ikke om småprosenter. Det er formidable økninger fra år til år, sier underdirektør Anita Graff i Toll- og avgiftsdirektoratet til iOslo.no.

Alle de store mobilprodusentene er ofre for piratvirksomhet. Kvaliteten på piratmobilene er så drastisk forbedret den siste tiden at ekspertene ikke klarer å se forskjellen umiddelbart.

- De er superproffe, sier advokat Thomas Rukin i advokatfirmaet Grette.

Han og firmaet representerer mange av verdens største og mest luksuriøse merker i Norge, deriblant Nokia, Hugo Boss, Jennifer Lopez og Calvin Klein.

Svært gode kopier
- Og det er så bra laget at de ofte må sendes inn og analyseres, sjekkes på kretskort og så videre. Alle telefoner har et ID-nummer, så det er ofte der vi ser det, sier Rukin.

Kvaliteten øker i takt med antallet smuglingsforsøk. Før kunne man le av Kina-mobilenes dårlige kvalitet, nå regnes de ikke som primitive leketøy lenger.

- Dette er utfordringen for tollvesenet, det at produsentene blir mer sofistikerte. Før var de mer uproffe, så tollvesenet kunne lettere ta dem, forteller Anita Graff i Tolldirektoratet.

Made in China
Over 70 prosent av piratvarene kommer fra Kina, og mobilene er også produsert i Kina, opplyser direktoratet. Det er også kinesiske priser på varene. Undersøkelser iOslo.no har gjort, viser at du kan få en god piratkopi av Nokia N95 for 1000 kroner. Men nivået på software og blitz er fortsatt ikke helt optimalt i forhold til originalen.

- Enten er de rene kopier av originalvaren eller ombygde originaler med falske reservedeler, sier Rukin generelt om piratmobilene, og kommenterer ikke hans klient Nokia.

Tollmyndighetene bruker forskjellige metoder for å avsløre piratvarene. Det vanlige er at tollvesenet studerer varenes avsenderland, mellomstasjoner og dermed vurderer sannsynligheten for piratsmugling.

Fraktes gjennom Dubai og Sør-Afrika
- Mobilene kommer fra steder det er unormalt å frakte slike varer fra. For eksempel kommer det slike varer via Sør-Afrika. Vi vet også at Dubai er et populært avsenderland for disse mobiltelefonene, forteller Graff.

Folk flest i Oslo legger nok ikke så godt merke til havneaktiviteten. Men hver eneste dag prøver kriminelle nettverk og enkeltpersoner å smugle store og små lass med falske varer inn i hovedstaden.

Narkotika og piratvarer
- Dette er alvorlig, det er stor økonomisk kriminalitet. Det er de samme kjeltringene som tjener på andre ting. Man vet jo at de som driver med narkotikasmugling ser at piratkopier gir veldig mye penger, og ser at de kalkulerer med at risikoen for å bli tatt er lavere, sier Graff i Tolldirektoratet.

Tolldirektoratet jobber nå intenst nasjonalt og internasjonalt for at disse varene ikke skal få ødelegge for det legale markedet. I tillegg til selve telefonene tok tollvesenet hele 12500 piratversjoner av handsfreeset, bluetoothapparater, snorer og andre ting av verdi. Alt dette blir brent opp.

Thomas Rukin i Grette har ikke avdekket at seriøse mobilforhandlere i Norge har begynt å ta inn falske mobiler for å selge dem dyrere. Dette har skjedd i klesbransjen, der butikkeiere har tatt i råbillige piratvarer som er vanskelige å avsløre visuelt, og solgt dem til fullpris i butikker.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere