*Nettavisen* Nyheter.

«Falske» penger var ekte

Kripos oppdaget generaltabben etter at de to mennene var pågrepet og kastet på cella for pengeforfalskning.

14.01.04 10:27

Nå er de to mennene tilkjent flere tusen kroner i erstatning og oppreisning etter at de ble pågrepet og satt i cella fordi politiet trodde mennene ville sette falske penger inn i banken.

I Oslo tingrett får politiet også refs fordi den ene av dem ble varetektsfengslet på falsk grunnlag. Opplysninger som politiet fremmet for Oslo tingrett da de to ble fremstilt for varetekt, var nemlig feil.

Vil sette inn 100.000

De to mennene ble pågrepet 28. januar i år da en av dem skulle sette inn 100.000 kroner i kontanter i Gjensidige Nor sitt lokale på Grønland i Oslo.

En ansatt i banken fattet mistanke om at 14 av tusenlappene var falske og varslet deretter politiet.

Begge mennene ble deretter pågrepet, siktet for pengeforfalskning og satt i arresten i Oslo.

Dagen etter ble de to fremstilt for varetekt, samtidig som siktelsen også ble utvidet til å gjelde bedrageri.

Mannen som bare var med sin venn som skulle sette inn pengene, ble løslatt av retten, mens mannen som kom i banken med 100.000 kroner ble varetektsfengslet i en uke med brev- og besøksforbud.

Først dagen etter varetektsfengslingen, ble pengene mannen ville sette i banken undersøkt av Kripos. Politisentralen konkluderte raskt med at sedlene var ekte.

- Krenkende og traumatisk

De to mennene gikk deretter til sak mot Justisdepartementet for å få erstatning.

Retten gir politiet kritikk for å ikke å ha undersøk sedlene raskere. Retten gir også politiet kritikk for å ha avlest feil nummer på sedlene da de to ble fremstilt for varetekt.

- Retten må derfor legge til grunn at ved noe grundigere undersøkelse av pengesedlene rett etter pågripelsen, kunne saken vært løst uten at saksøkerne hadde måttet sitte i arresten over natten og i alle fall uten at de måtte fremstilles for retten med begjæring om varetektsfengsling, skriver tingretten i kjennelsen.

Mennene fikk henholdsvis ett og to døgn frihetsberøvelse.

- Krenkende og traumatisk, konkluderer retten.

Mannen som satt i politiets forvaring i to døgn krevde i tillegg til oppreisning, også erstatning for tapt arbeidsfortjeneste fordi hans gatekjøkken hadde måttet holde stengt i tre dager som en følge av arrestasjonen.

Oslo tingrett tilkjente mannen 5.700 kroner i erstatning og 10.000 kroner i oppreisning. Den andre mannen ble tilkjent 5.000 kroner i oppreisning - alt i ekte penger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.