*Nettavisen* Nyheter.

Familie blåskjell-forgiftet

En familie i Troms ble rammet av nervegiften PSP etter å ha spist blåskjell de sanket selv.

29.07.06 16:13

Familien hadde fisket blåskjell fra en brygge i Ullsfjord i Troms, og skulle kose seg med en av havets virkelige delikatesser. Etegildet utviklet seg til et mareritt for familien. Faren ble kjempesyk, og mistet følelsen i både fingre og ben.

- Vi har fått inn en familie som var rammet av nervegiften PSP. Faren, som var verst rammet, hadde spist mellom fem og seks fat med blåskjell. Han fikk moderat blåskjellsforgifting. Vi behandlet han med kull, og giften har gått ut av kroppen hans nå, sier lege Per-Christian Moe, ved Universitetssykehuset i Nord-Norge til TV 2 Nettavisen.

Foreløpig er ikke blåskjellene analysert, det skjer først mandag, men symptomene mannen hadde er veldig vanlige for folk som blir forgiftet av blåskjell.

Moe har vært i kontakt med Næringsmiddeltilsynet, og de kunne opplyse om at det er særdeles dårlige forhold for å spise blåskjell i Nord-Norge i sommer. Vanligvis har man måleverdier på alger rundt 280 liter vann, i sommer har man målt 12.000 per liter vann.

Algene i vannet blir omdannet til PSP av blåskjellene, og det er dette som gjør de farlige å spise. Symptomene på at man har blitt forgiftet er at man blir nummen i armer, ben og rundt munnen. Man føler at man svever, og balansen blir merkbart dårligere.

- Da mannen kom inn til oss hadde det allerede gått ganske lang tid siden han ble forgiftet. Heldigvis var ikke dette så alvorlig, men blåskjellforgifting kan være livstruende, sier Moe.

Han advarer nå mot å spise blåskjell i nord, og oppfordrer folk til å sjekke blåskjellvarslene fra Mattilsynet. De finner du her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag