*Nettavisen* Nyheter.

Familier setter i gang opprør i sentrum

SAMLER SEG: Sentrumsbeboere samler seg mot hyblifisering. Her er det beboerne på Stølen som har møtt frem. Foran Gro Helliesen (med Gaute), Pål Ellingsen (med Gyri), Rolf Sandvik, Camilla Hoven Skauge (med Wilhelm på armen) og Tom Lingjerde. Bak: Ole Fretheim, Morten Krebs (med Eva), Gro Schibsted Sandvik, Øyvind Hoven Skauge (med Tomas på armen) og Arne Smedsvig.

SAMLER SEG: Sentrumsbeboere samler seg mot hyblifisering. Her er det beboerne på Stølen som har møtt frem. Foran Gro Helliesen (med Gaute), Pål Ellingsen (med Gyri), Rolf Sandvik, Camilla Hoven Skauge (med Wilhelm på armen) og Tom Lingjerde. Bak: Ole Fretheim, Morten Krebs (med Eva), Gro Schibsted Sandvik, Øyvind Hoven Skauge (med Tomas på armen) og Arne Smedsvig. Foto: Privat (Bergensavisen)

Beboere i Bergen sentrum har fått nok. Nå samler de seg til opprør mot den rådende bypolitikken.

BERGEN (Bergensavisen): – Alt i løpet av et par dager vil vi invitere velforeningene i sentrum til et møte for å organisere opprør mot hyblifisering og for bedre forhold for barnefamilier i sentrum, sier Camilla Hoven, som selv er småbarnsmor, og bor på Stølen.

Cowboy-aktører

For en drøy uke siden skrev BA om beboerne på Stølen som kjemper mot at et stort tidligere familiehus skal bli hybler.

I Kroken i Dreggen har den samme huseieren gjort om en historisk familiebolig til hybelhus. Også der har naboene satt seg på bakbeina.

– Vi vil stoppe cowboy-aktørene. Vi må høres når noen vil endre nærmiljøet vårt. Det må være søknadsplikt ved omgjøring av familieboliger til hybelhus, sier Camilla Hoven.

Daglig har hun turister vandrende i smauene på Stølen.

– Det er flere turister her enn i Gamle Bergen. Det er fint, for vi vil ha en by for alle. Vi ønsker fortetting, men det må lages gode planer for hvor, slik at vi klarer å ivareta boligstrukturer som er karakteristiske for sentrum.

Skal møtes

Søndag hadde aktivistene i Stølen møte med naboene fra Kroken. Det var der de ble enige om å forsøke å samle de andre velforeningene i Bergen under navnet «Sentrumsopprøret».

– Det første blir å lage en uttalelse til kommuneplanens samfunnsdel, som har høringsfrist alt 18. mai, sier Hoven til Bergensavisen.

30. april hadde Nygårdshøyden, Møhlenpris, Sydneshaugen og Nøstet velforeninger møte om det samme. – Vi håper å komme med en høringsuttalelse sammen, sier Hoven.

Tormod Carsen i Sydneshaugen og Nøstet Velforening, sier initiativet fra Stølen/Kroken høres spennende ut.

– Det er jo den politikken som ble vedtatt for 15 år siden vi vil tilbake til. Da ble det bestemt at det maksimum skulle være 20 prosent små leiligheter i sentrum. I stedet skulle det bygges boliger for barnefamilier. Det er jo ikke oppfylt i det hele tatt, sier Carlsen.

Den mangeårige bomiljøaktivisten ser en ny utvikling blant sentrumsbeboerne.

– Mange unge barnefamilier begynner å engasjere seg. Mange vil bo sentralt, og det er en ny giv for å skape et bedre sentrum, sier Carlsen.

Lager nytt vel

Nikolina Søgnen er en av initiativtakerne til foreningen.

– Det er trist at et av byens eldste gateløp forslummes. Vi som har bodd her lenge blir omringet av stadig flere hybler og forsømte hus. Gaten forsøples og tagges ned, og vi ser oftere rotter på høylys dag. Hybelboere bor her gjerne bare i korte tidsrom og får aldri utviklet ansvarsfølelse overfor nærmiljøet. Mange huseiere burde skamme seg over hvordan de skjøtter eiendommene. I tillegg har vi russcenen som har kommet etter at Parken stengte.

Søgnen er lei sprøytespisser og åpenlys narkotikahandel.

– Når ikke kommunen og bystyret tar ansvar, får vi gjøre det. Når forener vi krefter for å stå sterkere overfor politikerne. Vi mener sentrum trenger beboere i alle aldre og livsfaser, og synes mer kan gjøres for å tilrettelegge for dette, sier Søgnen.

Hun synes initiativet som kommer fra aktivistene på Stølen og i Kroken er svært interessant, og sier foreningen vil vurdere å tilslutte seg opprøret.

Frode Sjursen i Stølestrøkenes Forening har vært klar over problemet med hyblifisering lenge.

– For mange hybler uthuler det gode nabolaget. Studentene har heller ikke alltid samme døgnrytmen som barnefamilier, sier Sjursen.

Han understreker at dette ikke dreier seg om å være for eller mot studenter.

Les flere saker hos Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.