RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fangefly landet på Sola

Foto: Lennart Rimestad
Sist oppdatert:
Et amerikansk fly som kan være brukt til transport av terrormistenkte, landet onsdag i Stavanger. - Norge må ikke brukes som mellomstasjon for slike fly, mener Amnesty International.

Det mystiske flyet som landet på Sola var av typen McDonnel Douglas MD -82. Ifølge Stavanger Aftenblad kan det ikke utelukkes at flyet frakter fanger fra Irak og Afghanistan.

- Flyet kom fra Bucuresti i Romania i går middag. Etter å ha fylt drivstoff fortsatte det til Keflavik på Island, opplyser lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen på Stavanger lufthavn, til Aftenbladet.

Mye av flytrafikken mellom USA, Afghanistan og Irak går via Romania. Det kan derfor ikke utelukkes at fly som er brukt til fangetransport i USA, benyttes til frakt av fanger fra de to krigsrammede landene. Det kan heller ikke ses bort fra at noen av de mystiske flyene kan ha Guantanamo-basen på Cuba som utgangspunkt for flygingene, skriver avisen.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold sier hun ikke har hørt om flygingene til Norge.

- Dette har jeg ikke kjennskap til, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Heller ikke Utenriksdepartementet var orientert om saken torsdag.

- Må si nei
Amnesty mener Norge må si tydelig fra dersom USA bruker norske flyplasser som mellomstasjon for terrormistenkte fanger.

- Disse flyene er i ferd med identifisert som instrumenter for grove menneskerettighetsbrudd. Slike fly vil vi ikke ha på våre flyplasser, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International til TV 2 Nettavisen.

Han understreker at det kan være vanskelig å få greie på hva slags ærend flyet på Sola hadde, og om det er fanger om bord.

- Vi har ikke fått rapporter om at det er skjedd tidligere, og kan heller ikke bekrefte at flyet på Sola er et slik fly. Men dersom det kan mistenktes at USA bruker Norge som mellomlandindsstasjon under transport av fanger mellom land der de risikerer å bli torturert, burde Norge gjøre det klart overfor USA at de ikke ønsker slik trafikk, sier Egenæs.

Ifølge Stavanger Aftenblad skal flere liknende fly ha mellomlandet i Norge tidligere.

Bush
Tidligere har det blitt avslørt at Bush-administrasjonen sender terrormistenkte fanger til land som Syria, Jordan, Usbekistan og Egypt og andre regimer som er kjent for å bruke tortur i avhør. I Sverige ble det nylig kjent at to terrormistenkte asylsøkere ble sendt til Egypt. De skal senere ha blitt torturert.

President George W. Bush har forsvart praksisen med å sende fanger til andre land.

-Vi opererer innenfor lovene, og sender folk til land som sier de ikke torturerer mennesker, sa Bush på en pressekonferanse 28. april.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere