RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fangefly landet uten tillatelse

Foto: Lennart Rimestad
Sist oppdatert:
Et amerikansk fly, som mistenkes å være et transportfly for terrormistenkte fanger, hadde ikke søkt om landingstillatelse da det ankom Stavanger lufthavn, Sola onsdag.

Dersom flyet var på statlig oppdrag, skal det ha tillatelse fra Luftfartstilsynet. Dersom det dreier seg om en privat charterflygning, er dette ikke nødvendig.

- Vi har ikke registrert noen søknad, og har derfor ikke gitt noen tillatelse, sier informasjonsdirektør Robert Haast i Luftfartstilsynet til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Utenriksdepartementets pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten var flyet som landet på Sola på et statlig oppdrag.

- Flyet regnes som et statlig fly. Da skal det søkes om landingstilatelse før ankomst til norske flyplasser. Det ble ikke gjort i dette tilfelle, sier Dale Sandsten til TV 2 Nettavisen.

MD-82-flyet som landet på Sola eies av selskapet Alameda Corporation, men drives av US Marshalls Service. Ifølge Stavanger Aftenblad er det nå lånt ut til en ukjent operatør. Aftenbladet skriver at det ikke kan utelukkes at flyet brukes til transport av terrormistenkte fanger fra Irak og Afghanistan.

Driver med fangetransport
Flere amerikanske medier har avslørt hvordan Bush-administrasjonen sender terrormistenkte fanger til land der de risikerer å bli utsatt for tortur. Vanligvis er det CIA som står for disse transportene, men ifølge svensk TV 4 har trolig US Marshals Service ved minst en anledning vært involvert i slike transporter.

US Marshals Service transporterer gjennomsnittlig 270.000 fanger hvert år. For det meste dreier dette seg om oppdrag i USA.

Flyet som landet på Sola onsdag, kom fra Bucuresti i Romania og reiste videre til Keflavik på Island etter å ha fylt drivstoff. Romania skal ofte være brukt for mellomlandinger av fangefly. Kilder TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med, hevder flyet mellomlandet i Norge på vei fra en større teknisk overhaling i Romania.

Den amerikanske ambassaden i Oslo har så langt ikke fått avklart hva flyet gjorde i Norge.

- Vi er klar over nyhetssakene som er kommet om flyet, og undersøker saken. Vi har ingen ytterligere kommentarer før resultatet av undersøkelse er klare, sier presseansvarlig ved ambassaden, Andrew Schilling, til TV 2 Nettavisen.

Amnesty reagerer
Den norske avdelingen av Amnesty International mener Norge må si tydelig fra dersom USA bruker norske flyplasser som mellomstasjon for terrormistenkte fanger.

- Disse flyene er i ferd med identifisert som instrumenter for grove menneskerettighetsbrudd. Slike fly vil vi ikke ha på våre flyplasser, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International til TV 2 Nettavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere