RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant 300 år gammel bombe

Sist oppdatert:
En 20 kilo tung bombe som har ligget under bakken i 300 år er funnet i Oslo.

(iOslo.no) Bomben ble funnet andre nyttårsdag på Akerhus Festning under det Gamle Ridehus nær festningsplassen.

Kulen, som har en diameter på cirka 22 centimeter, har et tre centimeter bredt hull der man fylte krutt. Når man så hadde festet en lunte, og tent på, sendte man hele greia av sted mot målet.

- Veldig sjelden
- En slik kule er veldig sjelden, og funnet er svært interessant, sier seniorkonsulent Britt-Alise Hjelmeland i Nasjonale Festningsverk til iOslo.no.

Det er de som har ansvaret for å ivareta de antikvariske funnene som blir gjort under arbeidet på festningen.

- Ut fra de historiske fakta så tror vi kulen har vært fylt med sand i stedet for krutt, og at den har vært brukt til prøveskyting, sier Hjelmeland.

300 år
Alderen på kulen tyder på at den kan ha vært brukt i det siste angrepet på Akershus i 1716, men fordi Karl XII hadde med seg lite tungt skyts, ser man på det som heller usannsynlig.

- Siden den ikke er ødelagt, så tror vi den bare har vært brukt til trening. Så derfor tror vi den kan ha vært brukt som treningsammunisjon under Christian IVs styre, sier hun.

Helt sikker kan derimot ikke være. Det er mange forskjellige muligheter for hvordan kulen havnet der den ble funnet. Blant annet ligger det et våpenlager ikke langt unna, men Hjelmeland tror ikke kulen har blitt mistet.

- Kuler som dette hadde en stor verdi, og ut fra at man førte nøye oversikt over hva man hadde, ser jeg det som lite sannsynlig at den ble glemt.

Håper på utstilling

Bomben ble funnet cirka én meter under nåværende gulvnivå i ridehuset, som ble oppført i 1828.

Kulen skal overleveres til Forsvarsmuseet for vurdering, og så skal man avgjøre hvor den skal havne.

- Vi håper jo at den blir utstilt. Dette er jo minner fra en svunnen tid, og slike funn pirrer jo litt i nysgjerrigheten til folk flest, sier Hjelmeland.

Les flere saker på iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere