«God nytt år - det ble ikke så moro for blåmeisen.»

Slik avslutter Cathrine Palm Spange et Facebook-innlegg som i skrivende stund har fått nærmere 1.200 delinger. I innlegget skriver hun at hun på vei hjem fra nyttårsmiddag søndag kveld, fant to døde blåmeiser hun tror har dødd av skrekk på grunn av rakettoppskyting.

«Jeg vet det «bare er to blåmeis», men på min 70 meter vei hjem fra venner i kveld plukket jeg disse med få meters mellomrom. Det er prisen de betaler for moroa. Det fraktes billig fyrverkeri på verst mulig klimamåte hjem til oss fra andre siden, vi fyrer opp og jubler og skogen bakom oss dør av skrekk,» skriver Cathrine.

Ikke første gang

Den ene fuglen fant Cathrine under en edelgran i naboens hage, mens den andre lå under en brisk.

- Fuglene sover jo inne i tett buskas eller lignenede om natta, så det er på slike steder man finner dem, sier Cathrine til Nettavisen.

- Men hvordan vet du at de døde av skrekk?

- Det vet jeg jo ikke, men det er i så fall veldig tilfeldig om det ikke skulle være det som var dødsårsaken. Jeg er mye ute i skogen, og det hender jeg finner døde småfugler, men da ser de ikke slik ut, sier Cathrine, og fortsetter:

- Jeg har altså ikke obdusert dem, så jeg har ingen vitenskapelige bevis for at de døde av skrekk. Samtidig er det ikke første gang jeg finner døde småfugler på nyttårsaften, for å si det sånn.

LES OGSÅ: Bergen: - Meget uvettig bruk av fyrverkeri

- Ikke unaturlig

Terje Kristiansen står bak den daglige driften av Fuglevakten i Norsk ornitologisk forening, og har i løpet av mandag svart på en rekke henvendelser angående Cathrines Facebook-innlegg.

- Jeg har ingen statistikk eller forskning på hvorvidt småfugler kan dø av skrekk på grunn av fyrverkerei. Så det kan jeg ikke uttale meg om, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: Tre fikk alvorlige øyeskader av fyrverkeri

Men at det er mulig for fugler å dø av skrekk, kan Kristiansen bekrefte.

- Mye tyder på at fugler har langt høyere intelligens og et mer aktivt følelsesliv enn det vi tidligere har visst, så det er nok mulig, sier Kristiansen, og fortsetter:

- Det er heller ikke unaturlig om fuglene skulle reagere på fyrverkeriet. På denne tiden av året har de lite opplagsnæring, i tillegg til at de er ekstra sårbare midt på natten, så det ville ikke være veldig rart om fuglene fikk hetta og strøk med.

- Tar du moroa fra folk, blir det bråk

Cathrine er lokalpolitiker for Arbeiderpartiet i Færder, og skriver i Facebook-innlegget sitt at hun ser på det som umulig å bli valgt som politisk representant for folket hvis du setter ned foten for privat fyrerkeri.

- Hvis du tar moroa fra folk, så blir det bråk. Men vi vet at det ikke er smart med fyrverkeri, verken for miljøet, dyrene eller menneskene. Likevel driver vi med det, sier hun oppgitt.

Selv skulle Cathrine ønske at man begrenset seg til et felles fyrverkeri, gjerne i regi av brannvesenet.

- Da kan vi få slutt på både skader og fortvilelse, avslutter hun.